SEGRE

PANDÈMIA NENS

Nens més irritables i tristos durant la pandèmia

Imatge de nens jugant ahir en un parc de Lleida.

Imatge de nens jugant ahir en un parc de Lleida.ÍTMAR FABREGAT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Més de la meitat dels pares espanyols (52,2%) han notat algun canvi en la manera de ser o de comportar-se dels seus fills durant la pandèmia, amb més irritabilitat o tristesa, segons l’Enquesta sobre la Salut Mental durant la Pandèmia, del Centre d’Investigacions Sociològiques (CIS), publicada aquest dijous.

En concret, entre els pares i avis que han notat canvis, un 80,2% assegura que es tracta de "canvis en la forma de comportar-se"; un 72,7% diu que són canvis "en l’humor"; i un 60,8%, en la seua manera de "mostrar-se als altres".

Així mateix, gairebé un 50% ha observat canvis en la manera de relacionar-se amb els pares i un 42,3%, canvis en la relació amb els germans. Els entrevistats també citen, encara que en menor percentatge: canvis a l'hora de dormir o en el menjar.

Entre aquells progenitors que han notat modificacions en el comportament dels seus fills o nets, un 41,8% els ha vist "més agressius" durant la pandèmia; un 45,9%, "més retrets" i un 50%, "més exigents". Així mateix, un 62% els han notat "menys sociables" que abans de l’emergència sanitària.

Altres de les característiques que han observat els entrevistats, atenent la relació dels petits amb els seus pares i avis a casa, són la irritabilitat més gran esmentada per un 77,2%).

Un percentatge similar (71%) diu que "protesten per qualsevol cosa"; un 65,2% afirma que "reclamen molta atenció"; un 63,8% diu que "contesten contínuament quan són represos"; un 56,7% els noten "més díscoles"; i un 53,6% observen que "s’aïllen amb facilitat".

Respecte als canvis d’humor, un 44,8% ha apreciat que els seus fills o nets es mostren més tristos arran de la pandèmia; i un 36,1% afegeix que "ploren fàcilment". A més, un 41,5% diu que manifesten pors diverses i un 60% els veuen "més nerviosos o amb ansietat".

Quant als hàbits de vida, més de la meitat dels enquestats diuen que els seus fills o nets passen "molt temps veient la televisió", "juguen massa a la tauleta" o "utilitzen molt el telèfon mòbil". També un 42% aprecien una menor capacitat de concentració dels petits; un 41,2% diu que no fan exercici; i gairebé un 40%, que "no volen sortir al carrer".

Atenent possibles canvis en el les hores de son dels nens, gairebé la meitat dels entrevistats assenyala que "dormen menys" que abans de la pandèmia, un 66,7% precisa que "els costa més adormir-se" i un 30,4%, que tenen "malsons freqüents".

Sobre els hàbits alimentaris, un 41,9% afirma que els seus fills o nets mengen menys que abans, i gairebé la meitat assegura que presenten més capricis o prenen més llaminadures (33,3%).

Respecte a la manera d’interactuar amb els germans, el 80% de pares i avis entrevistats afirma que "es piquen per qualsevol cosa" i en la meitat dels casos, que "mostren gelos" o fins i tot "es peguen" (41%).

En tot cas, el 52,4% dels enquestats considera que aquestes situacions que han notat durant la pandèmia en els fills i nets són "lleus", davant un 21,4% que les qualifica de "moderades" i un 12,3%, d’"importants".

A més, de l’estudi es desprèn que un 87,4% no els ha portat a un professional de la salut mental per sol·licitar ajuda i gairebé un 93% no té pensat fer-ho.

tracking