SEGRE

La pols procedent del Sàhara conté residus de contaminació radioactiva

S'han detectat residus radioactius de fa 60 anys.

La neu de Baqueira va quedar coberta per la pols vermellosa.

La neu de Baqueira va quedar coberta per la pols vermellosa.TWITTER

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Associació per al Control de la Radioactivitat a Occident (ACRO) alerta en un comunicat que les pluges de fang que arrosseguen pols procedent del Sàhara contenen residus de contaminació radioactiva, exactament un isòtop radioactiu anomenat Cesi 137.

La recerca es va iniciar el 6 de febrer, quan el Massís del Jura, al nord dels Alps, es va tenyir d'un inusual color taronja que va arribar a tintar fins i tot els camps nevats de la zona per les partícules atmosfèriques que es van anar dipositant en el sòl. A la Val d'Aran, l'estació d'esquí de Baqueira Beret va viure un fenomen similar. 

L'ACRO va dur a terme una anàlisi de radioactivitat per espectrometria gamma d'una mostra de pols obtinguda de la superfície d'un cotxe i el resultat va ser conclent: "El Cesi-137 està clarament identificat". 

El Cesi-137 és un isòtop radioactiu del cesi que es produeix principalment per una fissió nuclear implicada en una explosió nuclear. Segons l'estimació d'ACRO, la concentració va ser de 80.000 becquerel per quilòmetre quadrat; una quantitat que no hauria de tenir efectes negatius en la salut de les persones, però que pot aportar informació sobre les conseqüències que sí que van patir les poblacions sahrauís que resideixen en les zones d'on provenen aquestes restes radioactives. L'organització apunta que als anys 60, quan França va realitzar proves nuclears atmosfèriques al Sàhara algerià (Reggane), "exposant a la radiació als seus propis soldats, però també a la població, tant sedentària com nòmada, de la regió". 

ACRO també assenyala que, entre 1945 i 1980, els Estats Units, la Unió Soviètica, el Regne Unit, França i la Xina van realitzar 520 proves nuclears atmosfèriques "que van arribar a nivells estratosfèrics i de dispersió de grans quantitats de residus radioactius en la superfície del planeta, principalment a l'hemisferi nord".

tracking