SEGRE

PRESTACIONS SERVEIS SOCIALS

Esperant cobrar la Dependència

Un total de 5.229 lleidatans que tenen reconeguda la prestació encara estan pendents de rebre-la, segons dades del Govern central || La xifra es dispara als 73.000 dependents a tot Catalunya

Imatge d’arxiu d’usuaris d’una residència de Lleida a l’Arborètum després de mesos de confinament per la pandèmia.

Imatge d’arxiu d’usuaris d’una residència de Lleida a l’Arborètum després de mesos de confinament per la pandèmia.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El Govern central i les comunitats autònomes van firmar el mes de gener passat un pla de xoc amb l’objectiu de reduir la llarga llista d’espera de la Dependència, en la qual beneficiaris d’aquestes prestacions, molts d’ells ja ancians, passen mesos sense rebre cap tipus de prestació. En els casos més greus, els beneficiaris moren sense cobrar.

Per això, es destinaran més fons estatals a les autonomies, que són les que assumeixen la gran part de la despesa en aquestes prestacions, que s’han vist afectades també per la pandèmia. Durant els mesos de confinament, les visites de reconeixement als beneficiaris van haver de paralitzar-se, la qual cosa va engrandir encara més una llista d’espera que s’ha cronificat en el temps i que afecta milers de persones.

Entre el març i el maig les valoracions de la Dependència es van paralitzar per la pandèmia

En el cas de Lleida, segons una resposta parlamentària del Govern central, a 31 de desembre del 2020 hi havia un total de 5.229 beneficiaris de la Dependència que estaven pendents de cobrar, la qual cosa significa el 7% del total de persones a la cua en aquest tipus d’ajuts a Catalunya, que són un total de 73.386. Per graus, més de la meitat tenen reconeguda una dependència de grau 1, amb un total de 3.390 beneficiaris pendents, mentre que 1.313 més tenen reconegut un grau II i 526, el grau III.

Lleida és la província catalana amb menys usuaris en llista d’espera. Barcelona és la que acumula una xifra més alta, amb 55.190 dependents que encara esperen cobrar algun tipus de prestació que els ha estat reconegut. A Girona la llista d’espera és de 6.404 persones i a Tarragona, de 6.563.

Segons les dades aportades al sistema d’informació del sistema per a l’autonomia i atenció a la Dependència, un total de 16.093 lleidatans tenen reconegut algun tipus de prestació al no poder ser autònoms en la seua vida diària. D’aquests, 6.907 tenen reconegut un grau I; 5.632, un grau II, mentre que un total de 3.554 lleidatans tenen reconegut un grau III de Dependència.

Del total de persones a les comarques lleidatanes a les quals el sistema ja ha visitat i ha reconegut que tenen dret a percebre algun tipus d’ajuda per les seues limitacions, només la cobren un total de 10.864, dels quals 3.517 tenen un grau II; 4.319, un grau II, i 3.028 tenen reconegut un grau III. Les últimes dades de la Generalitat apunten que el 65% dels beneficiaris són dones i el 54,5% tenen més de 80 anys, sent quatre de cada deu els dependents que tenen reconegut un grau de tipus II.

La situació sanitària per la pandèmia del coronavirus va obligar la Generalitat a paralitzar les valoracions entre els mesos de març i maig per poder accedir als ajuts de la Dependència, ja que la situació epidemiològica no permetia que els tècnics puguin visitar a domicili els possibles beneficiaris al ser un dels col·lectius de risc.

La conselleria de Treball, Afers Socials i Famílies van reactivar aquestes visites el mes de juny passat, quan els tècnics van poder reprendre les valoracions de la discapacitat i la Dependència amb les respectives citacions i visites de les persones sol·licitadores. També hi va haver queixes de ciutadans pel retard en el reconeixement de discapacitat.

Els beneficiaris rebran prestacions econòmiques o de serveis en funció del grau de Dependència reconegut i la seua capacitat econòmica. També s’inclou l’ajuda a domicili o una plaça residencial.

Més de 50.000 dependents moren sense cobrar Les darreres dades assenyalen que l’any passat més de 50.000 persones que tenien reconeguda la prestació van morir sense rebre-la. D’aquests, més de 12.000 van ser a Catalunya. A Espanya hi ha més de 300.000 persones als llimbs de la Dependència, i malgrat reconèixer-los el dret no reben prestació ni servei. Cal afegir-hi més de 141.000 persones que estan pendents de valoració.

tracking