SEGRE

Carla Conejo: «Cal donar a conèixer referents actuals perquè les estudiants puguin reflectir-se en elles»

Cap de programes a La Pedrera

«Cal donar a conèixer referents actuals perquè les estudiants puguin reflectir-se en elles»

«Cal donar a conèixer referents actuals perquè les estudiants puguin reflectir-se en elles»SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Amb tan sols 28 anys és responsable de programes científics a la Science Academy de la Fundació Catalunya La Pedrera i vicepresidenta de l’associació de diplomàcia científica de Science Dating Forum. Considera que ha tingut prou referents femenins durant la seua carrera professional?

Des dels inicis de la meua experiència científica als setze anys en el programa Joves i Ciència de la fundació La Pedrera, tots els referents que he tingut al llarg de la meua carrera han estat sempre dones. Però tot això ho he vist des de dins de l’àmbit científic.

Hem de buscar la manera de donar a conèixer tots aquests referents en l’educació obligatòria, perquè queda molt bonic dir que Marie Curie va ser una de les científiques més destaques, però no deixen de ser un referent històric. Si les estudiants coneixen dones de carn i ossos que es dediquen a un gran ventall de camps científics, és més fàcil que puguin reflectir-se en elles i imaginar un futur professional en la ciència.

Quines dificultats ha trobat pel fet de ser dona?

He tingut molta sort en aquest sentit, però conec companyes que sí que ho han tingut més difícil. La pressió social i cultural serien alguns dels motius que explicarien aquesta fuga de dones al món de la ciència, sobretot en els càrrecs de més responsabilitat. Una vegada superes aquest sostre de vidre, pot generar-se una mena de síndrome de l’impostor que fa que no ens creguem mereixedores del lloc al qual hem arribat.

Quins aspectes milloraria del sector?

Per assolir aquesta igualtat de gènere, les empreses haurien de fer una bona anàlisi de totes aquestes subtileses que contribueixen a crear situacions de conflicte, i que tot l’equip es comprometés a detectar-les i erradicar-les. Per posar un exemple, un dia et pot arribar un acudit o un comentari que pot tenir un rerefons misogin, coses molt petites que s’haurien de posar sobre la taula. A nivell d’investigació, m’agradaria que els contractes no fossin tan volàtils, per generar una certa estabilitat.

tracking