SEGRE
Beatriz Mothe, investigadora d'irsicaixa

Ciència amb bretxa de gènere

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La pandèmia ha posat la ciència en el centre de l’actualitat per la seua essencial contribució en la lluita contra la Covid-19. Tanmateix, també ha posat de manifest, i fins i tot ha agreujat, les desigualtats entre homes i dones en el sistema de coneixement de Catalunya. Segons un manifest de la Comissió Dones i Ciència del Consell Interuniversitari de Catalunya, la producció científica de les investigadores s’ha vist reduïda en comparació amb l’existent abans de la pandèmia. En l’àmbit científic, igual que en altres sectors, les dones també assumeixen la major part de la càrrega del treball no retribuït durant la crisi sanitària.

Malgrat que és evident un augment de les investigadores en els últims anys, també ho és que aquestes tenen molts més obstacles per arribar a llocs de responsabilitat i que, per a això, han de renunciar (però també retardar-los) a projectes com el de formar una família. De fet, la maternitat és la principal preocupació per a les investigadores, segons les professionals lleidatanes amb les quals ha parlat aquest diari, perquè pot retardar la seua carrera en un sector molt competitiu, amb falta de finançament i contractes inestables.

Segons el manifest de la Comissió Dones i Ciència, la crisi sanitària comporta un considerable augment en les jornades laborals de les dones i, alhora, una disminució de la seua productivitat en la carrera professional. Aquesta realitat afecta tota la comunitat universitària, però especialment les dones del personal investigador i docent, del personal d’administració i serveis i les universitàries que estudien presencialment o a distància.

Davant d’aquesta realitat, que el manifest qualifica de “greu”, la comissió demana, entre altres mesures, una regularització del teletreball que tingui en compte aspectes com la corresponsabilitat i la fractura digital, una política en docència i investigació que aposti clarament per la incorporació de la perspectiva de gènere i l’exclusió de l’any de la pandèmia en les avaluacions de les agències de qualitat universitàries.

Les investigadores també sol·liciten que s’augmenti la visibilitat de les dones en la ciència, acabar amb el sostre de vidre i denunciar qualsevol situació discriminatòria.

tracking