SEGRE

ESNOTICIA

Beatriz Mothe: «Ens quedem a les portes del lideratge davant de la falta de conciliació»

Investigadora d’Irsicaixa/Can Ruti

«Ens quedem a les portes del lideratge davant de la falta de conciliació»

«Ens quedem a les portes del lideratge davant de la falta de conciliació»IRSICAIXA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Pot descriure la seua àrea d’investigació i els projectes en els quals treballa actualment?

Soc metge especialitzada en malalties infeccioses com el VIH, si bé l’últim any una part dels assajos clínics i immunoteràpies s’han centrat en l’estudi de la Covid-19.

A banda dels projectes de l’IrsiCaixa per desenvolupar una vacuna i tractaments eficaços contra aquest nou virus, des de l’Hospital Can Ruti de Badalona participem en l’assaig clínic en fase III de la vacuna de la companyia Janssen (Johnson & Johnson) per avaluar l’eficàcia d’una segona dosi. Ja s’han aprovat els resultats d’una dosi i ara hi ha un segon estudi internacional en marxa que determinarà si aquells segments de població en els quals hi pot haver una eficàcia més baixa poden beneficiar-se d’una segona dosi.

En algun moment es va plantejar que ser dona podria ser un problema per assolir les seues metes professionals?

Fins ara no he tingut la sensació que ho hagi tingut més difícil per ser dona per arribar on soc. Sí que és veritat que un punt d’inflexió del sostre de vidre en la investigació seria el moment en què et planteges la maternitat.

La carrera científica és molt competitiva i la majoria de dones ens quedem a les portes del lideratge per la falta de mesures de conciliació reals que supleixin la falta de temps que has de dedicar a la família. Jo soc mare d’una nena de tres anys i ara estic embarassada, així que m’enfronto a un any que sé que serà difícil.

Des dels últims mesos de l’embaràs fins que et pots reincorporar i treballar al mateix ritme passen molts mesos, en els quals els altres continuen rendint. I voler obviar aquesta realitat és posar-se una bena als ulls.

Ha sentit algun prejudici en la seua carrera científica?

De vegades hi ha un complex d’inferioritat causat per aquesta empremta social que ens diu que nosaltres no hem d’estar en aquestes posicions de lideratge i que, si arribem allà, has de justificar que t’ho mereixes. I per demostrar aquestes desigualtats imposades per la societat només cal veure que les dones amb caràcter tenen una connotació negativa i són vistes com a agressives, mentre que en els homes és sinònim de decisió i lideratge.

Considera que els referents femenins en la investigació continuen invisibilitzats?

Sí, i un exemple d’això són els experts que surten per televisió arran de la pandèmia. D’entre tots ells, les dones es poden comptar amb els dits d’una mà. La realitat és que hi ha moltíssimes dones fent investigació o que estan al capdavant d’unitats post-Covid, però ningú no en parla i això perpetua aquesta invisibilització.

tracking