SEGRE

Creixen les vendes de les vacunes anticovid al mercat negre d'internet

Els preus per dosi van des de 250 a 1200 dòlars

Creixen les vendes de les vacunes anticovid al mercat negre d'internet

Creixen les vendes de les vacunes anticovid al mercat negre d'internet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La lenta distribució de els vacunes contra la covid-19 ha fomentat la proliferació d’un mercat negre d’aquest producte en la dark web, una porció d’internet intencionalment oculta als motors de cerca, amb adreces IP emmascarades i accessibles només amb un navegador web especial.

Els experts del web de seguretat informàtica Kaspersky van trobar, mitjançant una recerca a 15 mercats, anuncis de tres de les principals vacunes contra la COVID: Pfizer/BioNTech, AstraZeneca i Moderna. També van trobar anuncis de vacunes no verificades.

Els preus per dosi van des de 250 a 1.200 dòlars, uns 500 dòlars de mitjana. Una anàlisi més profunda va mostrar que no només els preus van incrementar considerablement després de la publicació de l’efectivitat de les vacunes de Moderna i Pfizer, sinó també la quantitat d’anuncis. La companyia de seguretat Check Point informa que les ofertes de vacunes contra la COVID-19 s’han disparat fins un 400 %.

Els venedors provenen principalment de França, Alemanya, el Regne Unit i els Estats Units. Les comunicacions es fan mitjançant aplicacions de missatgeria xifrada com Wickr i Telegram i les transaccions es duen a terme en bitcoins.

És impossible detectar si els venedors ofereixen el producte real. Segons l’estudi realitzat per Kaspersky, es van trobar ressenyes positives en algunes publicacions, la qual cosa podria indicar que almenys alguns usuaris van rebre dosis reals. No obstant, tampoc no és fàcil verificar si aquestes ressenyes són autèntiques. Fins i tot si el producte que ofereixen és real, és possible que la dosi ja no sigui efectiva quan el comprador la rebi, a causa de les estrictes condicions de conservació que requereixen les vacunes. "Aquests anuncis són falsos", afirma categòricament Eusebio Nieva, director tècnic de Check Point per a Espanya i Portugal, que recorda que “els ciberdelinqüents són experts a aprofitar qualsevol situació social, política, econòmica o sanitària per obtenir el seu propi benefici, i en aquesta ocasió no anava a ser menys” i recorda que "els usuaris s’enfronten no només a una amenaça sanitària, sinó també de pèrdues econòmiques”.

El Ministeri de l’Interior recomana encaridament no adquirir de manera fraudulenta materials sanitaris o farmacològics que podrien ser altament perjudicials per a la salut. La seua Oficina de Coordinació Cibernètica té obertes diferents línies d’investigació per combatre la venda il·lícita d’aquest tipus de materials.

tracking