SEGRE

La càrrega ràpida d'un cotxe elèctric pot sortir més cara que la gasolina

Imatge del punt de càrrega de vehicles elèctrics de Jaume II, a Lleida ciutat.

Imatge del punt de càrrega de vehicles elèctrics de Jaume II, a Lleida ciutat.AMADO FORROLLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) ha alertat que la càrrega ràpida de vehicles elèctrics en algunes estacions públiques espanyoles pot sortir més cara que en cas de proveir-se gasolina, un "significatiu" obstacle a la mobilitat elèctrica que se suma a l’"escassetat" de punts de recàrrega que hi ha fora de les ciutats i les grans autovies nacionals.

Tal com es desprèn un estudi realitzat per l’associació, encara que és possible trobar punts gratuïts en alguns centres comercials, l’habitual és pagar per la recàrrega d’electricitat. "Poc, si es fa al propi aparcament privat: entre 0,08 i 0,16 euros per cada kilowatt hora (kWh), segons es faci servir una tarifa nocturna o una altra tarifa. Però bastant més si es fa en una estació pública de càrrega ràpida: entre 0,30 i 0,79 euros el kWh, depenent de la companyia", ha lamentat OCU.

En aquest sentit, ha explicat que un viatge amb cotxe elèctric realitzat entre Madrid i Barcelona podria fins i tot sortir més car que si es fa en un model de gasolina en el cas que no es carregui abans al propi habitatge, com es reflecteix en una prova duta a terme per OCU.

En concret, en una de les dos parades necessàries per carregar, l’electricitat es va pagar a 0,79 euros el kWh, la qual cosa va implicar un cost de 16 euros cada 100 quilòmetres, davant els 10 euros als 100 quilòmetres que costaria de mitja circular amb un cotxe de motor de gasolina.

"És més, el cost de la càrrega pública en una estació podria ser fins i tot més gran. I és que en aquelles estacions on resulta imprescindible l’ús d’una aplicació, el preu final per a una mateixa càrrega pot arribar a multiplicar-se per dos o fins i tot per tres, quan s’utilitza una aplicació diferent de la de l’empresa propietària de l’estació", ha indicat OCU.

Per tot això, OCU ha sol·licitat a l’Administració la creació d’un sistema de monitoratge de preus, igual que ja existeix per a les estacions de proveïment tradicionals, de manera que el conductor pugui comprovar el cost de carregar el seu cotxe elèctric als diferents punts de recàrrega.

També ha demanat un "decidit" impuls a l’obertura de noves estacions de càrrega i la potenciació de punts de recàrrega ràpids, ja que, segons considera, per molt que abaixin els preus dels vehicles elèctrics, "les seues vendes no s’acabaran d’enlairar mentre no existeixi una xarxa de càrrega ràpida prou còmoda i assequible".

tracking