SEGRE

El mediàtic bany de Palomares

Es compleixen ara 55 anys del bany de Manuel Fraga i l’ambaixador dels Estats Units per demostrar que no hi havia contaminació a la zona després d’un accident nuclear

El mediàtic bany de Palomares

El mediàtic bany de Palomares

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El 17 de gener de 1966, en ple context de la Guerra Freda, dos aeronaus de la Força Aèria dels Estats Units, un avió cisterna i un bombardeig B-52 van col·lidir en ple vol a l’altura de la localitat d’Almeria de Palomares. L’accident va provocar que quatre bombes termonuclears caiguessin a la Mediterrània i la mort de set dels onze membres de la tripulació d’ambdós aparells.

L’exèrcit nord-americà va desplegar els seus especialistes, prèvia autorització del govern de Franco, a desenes d’especialistes, equipats amb vestits NBQ, per retirar la terra contaminada al llarg de més de 25.000 metres quadrats. Les operacions van costar als Estats Units 80 milions de dòlars de l’època per retirar a 4.818 bidons prop de 14.000 tones de terra i tomaqueres afectades per ser traslladades la base de Savannah River a Carolina del Sud. Tanmateix, un 15 per cent del plutoni-239 de les bombes (uns tres quilos en estat natural, van quedar escampade per la zona, en forma polvoritzada i va ser irrecuperable. Es pot afegir que les dotacions de la Guàrdia Civil que van col·laborar en els treballs de recuperació ho van fer sense cap tipus de protecció. Així mateix, després de ser desclassificats els informes secrets el 1986, es va poder saber que un 29 per cent dels veïns de Palomares van presentar rastres radioactius en els seus organismes. Avui dia a les zones afectades està prohibida qualsevol tipus de construcció urbanística i d’altres estan protegides amb tanques de seguretat amb prohibició d’accedir-hi. Segons els experts, una cinquena part del plutoni que es va escampar en 196, i malgrat els plans de neteja que s’han vingut desenvolupant, encara continua contaminant la zona de Palomares.

Després de l’accident, tant el govern espanyol com el nord-americà van iniciar una campanya per demostrar la inexistència de contaminació nuclear a la zona ja que podia veure’s afectat, de forma negativa, el turisme, que era el principal motor econòmic espanyol en aquella època. El moment més recordat d’aquesta campanya va tenir lloc, tres setmanes després de l’accident, a la platja de Quitapellejos de Palomares amb el ministre d’Informació i Turisme, Manuel Fraga Iribarne; i l’ambaixador dels Estats Units a Espanya, Angier Biddle Duke donant-se un bany en aigües de la Mediterrània, en companyia d’alguns dels seus col·laboradors, i amb les càmeres de RTVE, NO-DO i de l’agència EFE com a testimonis.

tracking