SEGRE

Beure per aprimar-se

Sabem beure correctament?

La ingesta diària d'aigua recomanada és d'uns dos litres diaris.

Beure per aprimar-se

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Quan ens disposem a seguir algun tipus de dieta per aprimar-nos, sempre ens fixem en el que mengem i intentem reduir la ingesta calòrica. No obstant, tendim a fer molt poc cas  d'altres qüestions com respirar bé, termoregular de forma adequada, dormir bé, i, sobretot, saber beure correctament. Les recomanacions, segons recull la Guia d’Hidratació del Instituto de Investigación Agua y Salud, són de 2 litres per a les dones i 2,5 per als homes.

Quan per diferents motius l’organisme té dificultat per eliminar les toxines que ingerim tendeix a retenir líquid per “diluir-les” a final|finalitat que aquestes toxines àcides irritin menys les parets cel·lulars. “Aquesta retenció de líquid pot suposar un augment de pes notable. De fet, quan una persona s’inicia en un dejuni o realitza canvis nutricionals en la direcció de baixar la càrrega tòxica de les seues dietes (menjar més aliments d’origen vegetal i/o biològic, o simplement menjar menys) el que experimenta els primers dies és una pèrdua ràpida de pes”, explica Jesus Dominguez, director tècnic dels retirs de MiAyuno.es.

L’equilibri dels líquids al cos depèn principalment dels ronyons i dels pulmons, ja que són els responsables de mantenir la ponderació electrolítica del cos. Aquest últim és el veritable motor dels líquids al cos, per aquesta raó quan una persona es deshidrata perd el 3% del total de l’aigua del cos. “Encara que és cert que ens engreixem més en funció de la nostra manera de beure, també ho és que la nostra manera de menjar pot estar condicionada per la nostra millor o pitjor hidratació. En ocasions, tenim sensació de gana|fam quan realment el que tenim és set. I és que, en algunes persones la sensació de set no apareix perquè s’han acostumat a no fer cas a aquesta sensació (no tinc temps per beure). En aquest moment, el cervell activa la sensació de gana|fam, però de gana|fam de dolç”, afegeix Domínguez.

Per mantenir-nos ben hidratats hem de beure aigua amb electròlits en cas que ja s’experimentin símptomes de deshidratació o de mal equilibri electrolític com|com a: cansament, problemes de memòria o concentració, rampes musculars, irritabilitat, dolors articulars i musculars, problemes digestius, osteoporosi, pell seca i caiguda de cabell. I en aquells casos en els quals ja es manifestin símptomes durant algunes setmanes augmentar la ingesta de sals minerals (que es converteixen en electròlits al nostre cos). Existeixen un gran nombre d’opcions al mercat, tanmateix, la més econòmica és el bicarbonat sòdic o de potassi. (Les persones amb hipertensió o insuficiència renal necessitessin un control mèdic si desitgen allargar l’experiència).

Francisco Tinahones, president de la Sociedad Española para el Estudio de la Obesidad (SEEDO), frena en sec qualsevol justificació que l’aigua realment aprimi: "L’única evidència que existeix és que hidratar-se és bo per a la funció renal i com a substitutiu d’altres begudes, incloses aquelles sense calories (refrescos zero o light), però de què l’aigua per si mateix s’aprimi no hi ha cap evidència".

Hi ha altres científics que defensen la utilitat de l’aigua per aprimar-se, com l’equip de Michael Boschman, de la Universitat d’Humboldt (Berlín), que afirma que beure dos litres d’aigua diaris augmenta la termogènesi (per 'escalfar' l’aigua d’una temperatura ambiental d’uns 22 graus a la temperatura del cos de 37 graus). Per a aquest escalfament, els homes utilitzen els lípids i les dones, els hidrats de carboni. Aquest procés en consumeix al dia unes 95 quilocalories que, segons l’equip alemany, és útil en els programes de pèrdua de pes.

tracking