SEGRE

L'asteroide més gran s'atansarà a la Terra el proper 21 de març

Mesura un quilòmetre

L'asteroide més gran s'atansarà a la Terra el proper 21 de març

L'asteroide més gran s'atansarà a la Terra el proper 21 de marçNasa

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’asteroide més gran que es preveu pass a prop de la Terra el 2021 estarà en el seu punt més proper el 21 de març. El 2001 FO32, d’un quilòmetre d’ample, passarà a 2 milions de quilòmetres de nosaltres. Encara que a distància segura, la seua visita donarà als astrònoms una oportunitat única de veure bé una relíquia rocosa que es va formar en les albors del nostre sistema solar. No existeix l’amenaça d’una col·lisió amb el nostre planeta ara o en els segles propers.

"Coneixem la trajectòria orbital de 2001 FO32 al voltant del Sol amb molta precisió, ja que va ser descobert fa 20 anys i s’ha rastrejat des d’aleshores", va dir en un comunicat Paul Chodas, director del Centre d’Estudis d’Objectes Propers a la Terra (CNEOS), que es gestiona pel Laboratori de Propulsió a Raig de la NASA al sud de Califòrnia.

Encara així, aquesta distància és propera en termes astronòmics, raó per la qual 2001 FO32 ha estat designat com un "asteroide potencialment perillós". CNEOS calcula òrbites d’alta precisió per a objectes propers a la Terra (NEO) en suport de l’Oficina de Coordinació de Defensa Planetària de la NASA, basant-se en telescopis i radars terrestres per ajudar a caracteritzar amb precisió l’òrbita de cada NEO per millorar les avaluacions de perills a llarg termini.

Durant aquesta aproximació, el 2001 FO32 passarà a 124.000 quilòmetres per hora, més ràpid que la velocitat a què la majoria dels asteroides es troben amb la Terra. La raó de l’acostament inusualment ràpid de l’asteroide és la seua òrbita molt inclinada i allargada (o excèntrica) al voltant del Sol, una òrbita que està inclinada 39 graus respecte al plànol orbital de la Terra. Aquesta òrbita porta a l’asteroide més a prop del Sol que Mercuri i dos vegades més lluny del Sol que Mart.

A mesura que 2001 FO32 realitza el seu viatge a l’interior del sistema solar, l’asteroide gana velocitat com un patinador que roda per un halfpipe i després s’alenteix després de ser llançat a l’espai profund i girar cap al Sol. Completa una òrbita cada 810 dies.

Després de la seua breu visita, 2001 FO32 continuarà el seu viatge solitari i no tornarà a atansar-se tant a la Terra fins 2052, quan passarà a unes set distàncies lunars, 2,8 milions de quilòmetres.

Amb el seu quilòmetre de diàmetre, 2001 FO32 serà l’asteroide més gran en passar tan a prop del nostre planeta el 2021. L’últim acostament d’asteroide notablement gran va ser el de 1998 OR2 el 29 d’abril de 2020. Mentre que 2001 FO32 és una mica més petit que 1998 OR2, estarà tres vegades més a prop de la Terra.

tracking