SEGRE

CULTURA HOMENATGE

Sanaüja ret homenatge a Joan Margarit

La localitat natal del poeta va organitzar un recorregut històric que va incloure lectures de la seua obra || L'ajuntament firma el conveni per acollir la primera edició dels Jocs Florals Rurals

Foto de família dels impulsors dels Jocs Florals Rurals, ahir abans de la firma del conveni a l’ajuntament de Sanaüja.

Foto de família dels impulsors dels Jocs Florals Rurals, ahir abans de la firma del conveni a l’ajuntament de Sanaüja.X.SANTESMASSES

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Sanaüja va retre homenatge ahir al matí al seu fill més il·lustre, el poeta Joan Margarit, que va morir el 16 de febrer als 82 anys. Ho va fer amb lectures de la seua obra pels carrers i places i amb el patrimoni històric medieval de teló de fons. A més, la jornada va coincidir amb la firma del conveni per a la creació dels Jocs Florals Rurals, un projecte que impulsen l’Associació per la Promoció dels Productors Catalans de Qualitat i l’Associació de Micropobles de Catalunya.

L’itinerari va ser guiat per l’historiador local Lluís Castany i va començar a la casa on va nàixer el poeta, al número 22 del carrer Escots, portal medieval d’entrada a la població des del Pirineu. Després de les explicacions de l’historiador local, prenia la paraula la lletra de Margarit a través de les lectures dels veïns de la localitat.

D’aquesta manera es va circumval·lar l’antiga vila closa a través de la plaça Major, l’església gòtica de Santa Maria, el Campanar de les Hores, que va dissenyar el pare de Joan Margarit; cal Serradell, d’on era originària la mare del poeta; els portals de la Portella, de l’Aigua i Sant Roc, amb sortida pel pont romànic; i el temple de Santa Magdalena, on s’exposa la col·lecció de seixanta-nou esteles funeràries medievals. En el recorregut van participar mig centenar de veïns i va acabar a l’ajuntament, on es va firmar el conveni per a la creació dels Jocs Florals Rurals entre l’alcaldessa, Gemma Martínez Sangrà; la presidenta de l’Associació per la Promoció dels Productors de Qualitat, Llum Colomé, i el president de l’Associació de Micropobles, Mario Urrea.

En aquest certamen de prosa i poesia hi haurà una primera part de votació popular en la qual se seleccionaran les obres que passaran a la final.

Amb una trentena de llibres publicats, a més del Cervantes, Joan Margarit va ser distingit amb els més importants guardons de poesia en l’àmbit de la literatura castellana, com el Premi de la Crítica (1981 i 2007), el Nacional de Poesia i el Rosalía de Castro.

Un referent de la poesia amb múltiples guardons La mort de Joan Maragarit a mitjans de febrer va commocionar el món de la cultura, que va dir adéu a un dels grans poetes, amb guardons com el Premi Nacional de Literatura de la Generalitat per Casa de misericòrdia (2007) o el recent Premi Cervantes 2019, que l’any passat no va poder rebre a la tradicional festa literària del Dia del Llibre per culpa de la pandèmia i que, finalment, va recollir el desembre passat de mans dels reis en un acte íntim a Barcelona.

tracking