SEGRE
Moltes vegades l'assegurança queda sense cobrar per desconeixement dels familiars.

Com saber si un difunt tenia assegurança

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La mort d’un familiar o ésser estimat és un moment al qual sempre resulta difícil enfrontar-se i que no només comporta conseqüències afectives, sinó que requereix gestions que s’han de dur a terme les hores i dies posteriors a la mort. És per això que saber si el difunt tenia contractada una pòlissa és fonamental. El comparador d’assegurances Acierto.com explica com obtenir aquesta informació.

Saber si una persona difunta tenia assegurança—i amb quina companyia— és un tràmit accessible per a qualsevol ciutadà. De fet, i segons les dades del Registre de Contractes d’Assegurances i Cobertura de Mort, més de 300.000 ciutadans han fet ús d’aquest servei el 2020, com a conseqüència de l’augment de morts que ha deixat la pandèmia.

Gràcies a aquest registre, els familiars del difunt poden consultar si, en el moment de la mort, existia un contracte d’assegurança en vigor i amb quina entitat. L’objectiu de facilitar aquesta informació (disponible fins al cap de cinc anys des de la data de defunció) és que els beneficiaris puguin reclamar la quantia assegurada per mort i que l’assegurança de vida no es quedi sense cobrar, per desconeixement dels familiars.

On es pot consultar?

Al registre de caràcter públic (i dependent del Ministeri de Justícia), el Registre de Contractes d’Assegurances i Cobertura de Mort. En ell es recull la informació relativa a les pòlisses (de vida o accidents, però també associades a targetes o de crèdit, per exemple) amb garantia o cobertura de mort contractada.

Què cal fer?

Sol·licitar un Certificat de Contractes d’Assegurances de cobertura de mort en l’esmentat registre, quan hagin transcorregut 15 dies hàbils des de la mort, i no abans.

  • Telemàticament, a través del web del Ministeri de Justícia i entrar, dins de l’apartat Informació i Ajuda, al Registre Electrònic del Ministeri de Justícia. Un dels tràmits que es poden realitzar des d’aquest registre virtual és presentar una Sol·licitud de certificat electrònic de contractes d’assegurança de cobertura de mort. Les vies disponibles per a la tramitació online són el DNIe / Certificat electrònic, l’Accés PIN 24H (mitjançant cl@ve) i la Cl@ve permanent.
  • En persona. Descarregant, omplint presentant el Model 790, aportant el justificant d’haver abonat la corresponent la taxa del model 790 (3,78 euros el 2020) o bé acudint|anant a una entitat financera col·laboradora amb l’Agència Tributària, bé a través d’un sistema de banca electrònica. S’ha de presentar en les Gerències Territorials del Ministeri de Justícia.
  • Per correu. Enviant la sol·licitud (Model 790) al Registre General d’Actes d’Última Voluntat: Ministeri de Justícia, Plaza Jacinto Benavente, 3. 28012-Madrid.

Que documentació es necessita?

Únicament es requereix Certificat Literal de Defunció. Pot ser l’original o una còpia compulsada, però expedit pel Registre Civil de la localitat en què la persona hagi mort. A més, ha de constar el nom dels pares del mort.

Si la defunció no està inscrita en un Jutjat de Pau, sol|només és necessari presentar el DNI del mort per a ciutadans espanyols o el NIE del mort, per a residents estrangers (o, en el seu defecte, número de Passaport o document d’identitat del país d’origen).

Si s’envia per correu postal, es rep a l'adreça indicada en el Model 790 en set dies hàbils.

tracking