SEGRE

El primer beatificat d'ètnia gitana era lleidatà

Ceferino Jiménez Malla, 'El Pelé'.

El primer beatificat d'atnia gitana era lleidatà

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Cada 4 de maig, en el santoral catòlic, es recorda la figura de Ceferino Jiménez Malla, més conegut com "El Pelé", que a partir de 1997 es va convertir en el primer beatificat d’ètnia gitana, després d’una cerimònia oficiada pel llavors Papa, Joan Pau II. Tractant de bestiar i de ceràmica, Ceferino Jiménez, va nàixer a Benavent (1861) encara que posteriorment la seua família es va traslladar a viure primer Fraga i posteriorment a Barbastre.

Ceferino Jiménez el van detenir el 1936 un grup de milicians a Barbastre en intentar defensar un jove sacerdot que anava a ser arrestat. Traslladat a la presó de la localitat aragonesa va pesar en contra seu, a més de la seua acció, el fet que era persona de missa diària, a l’església dels Missioners Claretians i que, a casa seua es resava diàriament el rosari. Es pot destacar que malgrat ser analfabet, "El Pelé" va mostrar sempre una gran preocupació per l’educació dels nens de l’ètnia gitana. Després de ser declarat culpable, i negar-se a renunciar a les seues creences religioses, va ser afusellat, el 8 d’agost de 1936, al costat de 51 sacerdots claretians.

El Papa Juan Pablo II, en una elocució prèvia a la seua beatificació, va declarar en el IV Congrés Internacional sobre la "Pastoral dels Gitanos" que Ceferino Jiménez, aleshores l’únic home amb un procés de beatificació obert va declarar que "El Pelé va ser un gitano heroic fins el mateix dia de la seua mort".

Es pot recordar que, anys després, Emilia Fernandez "La canastera" (Tijola, 1914-Almeria, 1939) va ser la primera beatificada, també d’ètnia gitana, de la història.

tracking