SEGRE

Comença l'assaig clínic d'un fàrmac que podria inhibir un gen clau en el càncer

A la primera fase hi participaran uns 20 pacients amb tumors sòlids avançats que hagin esgotat els tractaments previs

Imatge d'arxiu d'una màquina de TAC al Vall d'Hebron.

Imatge d'arxiu d'una màquina de TAC al Vall d'Hebron.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un fàrmac que podria inhibir el Myc, un gen clau per a la desenvolupament de cèl·lules tumorals, ha arribat a l’assaig clínic després que l’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris li hagi donat l’aprovació. Omomyc, un fàrmac desenvolupat pel Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO) i Peptomy, és la primera miniproteïna inhibidora d’aquest gen que arriba a aquesta fase. Amb l’inici de l’assaig clínic es podrà avaluar el fàrmac en humans i comprovar si s’aconsegueixen els mateixos resultats que en animals.

En la primera fase hi participaran uns 20 pacients amb tumors sòlids avançats de diferents tipus de càncer que hagin esgotat totes les línies prèvies de tractament.

De moment s’ha demostrat que pot ser una opció terapèutica millor pel que fa a resultats i a efectes secundaris, especialment en alguns càncers com el de pulmó no microcític, però cal veure si s’aconsegueixen aquests mateixos resultats durant l’assaig clínic. L’assaig clínic es farà a tres hospitals, l’Hospital Universitari Vall d'Hebron a Barcelona, l'Hospital Universitari HM Sanchinarro i l'Hospital Universitari Fundació Jiménez Díaz a Madrid.

El gen Myc és clau en el desenvolupament del càncer. Intervé en diversos estadis, com la proliferació i la divisió cel·lular, el metabolisme i la regulació de la resposta immunitària. Segons els investigadors, la inhibició del Myc té el potencial d’atacar les cèl·lules cancerígenes a través de diferents mecanismes. Asseguren que estudis recents han demostrat en models animals que la miniproteïna Omomyc té prou capacitat per penetrar fins al nucli i inhibir el Myc per bloquejar la progressió del tumor. També és capaç d’induir la mort cel·lular dels tumors però no de les cèl·lules normals.

“La nostra estratègia és completament diferent dels intents anteriors d’inhibir el Myc. La miniproteïna de l’Omomyc és prou gran per plegar-se adequadament i adaptar-se a l’estructura desordenada del Myc, cosa que confereix una alta especificitat a la inhibició”, comenta Marie-Eve Beaulieu, directora científica de Peptomyc SL.

Els investigadors remarquen que si es confirma com a inhibidor, l’Omomyc podria impedir el creixement tumoral de forma segura i sense generar efectes adversos severs o irreversibles.

tracking