SEGRE

Sanitat investiga una mort per ictus per la seua possible vinculació amb la vacuna d'AstraZeneca

Espanya detecta un cas de trombosi de sins venosos a un pacient que havia rebut la vacuna AstraZeneca

Espanya detecta un cas de trombosi de sins venosos a un pacient que havia rebut la vacuna AstraZenecaEuropa Press

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS), dependent del Ministeri de Sanitat, està estudiant la mort aquest dimarts d’una dona de 43 anys d’edat a Marbella (Màlaga) que va rebre la vacuna de AstraZeneca contra la COVID-19 a començaments d’aquest mes.

Segons ha informat el Ministeri de Sanitat, aquesta persona ha va patir un ictus isquèmic amb transformació hemorràgica que ha provocat la seua mort. Fonts properes han confirmat a Europa Press que la dona, professora d’un institut de Marbella i sense patologies prèvies, va rebre la primera dosi i va acudir a Urgències d’un hospital privat amb símptomes que els metges van atribuir a efectes secundaris de la vacuna.

Dies després, va tornar al centre sanitari, on se li van realitzar diverses proves. En una d’elles se li va detectar una hemorràgia massiva al cervell, segons avança diari 'SUR’. 'Málaga Hoy' informa que la dona va ser ingressada el cap de setmana per un infart cerebral i aquest dilluns va ser sotmesa a una intervenció quirúrgica sense que es pogués fer res per la seua vida. S’espera l’autòpsia per conèixer més detalls de l’ocorregut.

Paral·lelament, l’AEMPS ha registrat un altre cas de trombosi venosa abdominal. Els dos casos notificats aquest dimecres s’havien vacunat amb la injecció d'AstraZeneca en els últims 16 dies, precisa Sanitat. Així, el nombre de notificacions de sospita de reaccions adverses presumptament relacionades a Espanya s’eleva a tres, dins de les 975.661 persones vacunades al nostre país amb AstraZeneca.

Sanitat explica que es tracta de tres casos d’esdeveniments trombóticos que per si mateixos, "encara que infreqüents, poden passar en la població general". "Tanmateix, els tres casos compten amb la particularitat que els esdeveniments trombóticos s’han associat a una disminució del nombre de plaquetes en sang. Aquest fet pot suggerir una activació anormal del sistema de la coagulació que s’associaria a aquesta formació de coàguls en localitzacions que no són les més habituals", justifica el Ministeri.

En aquest punt, asseguren que l’AEMPS, juntament amb la resta d’agències reguladores i l’Agència Europea del Medicament (EMA, per les seues sigles en anglès), "està recollint més informació i està duent a terme una investigació exhaustiva per saber si a més d’existir una relació temporal amb l’administració de la vacuna, hi ha una possible relació causal".

"L’avaluació d’aquest tipus de senyals pot acabar trobant una causa alternativa a l’administració de la vacuna o, en el cas que sigui imputable a la vacuna, amb mesures que tractin de minimitzar el risc (per exemple, la identificació de factors que predisposin a l’aparició d’aquest tipus de trombosi i la limitació de l’ús de la vacuna quan es doni aquest factor de risc)".

El procés de vacunació contra la COVID-19 amb la vacuna de AstraZeneca ha quedat suspès durant, almenys, les dos pròximes setmanes, a l’espera dels resultats que donin els estudis que estan realitzant l’EMA, l’AEMPS i la resta d’agències. Aquesta decisió del Ministeri de Sanitat va ser comunicada a les comunitats autònomes en el Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut (CISNS) celebrat aquest dilluns, després de la detecció aquest cap de setmana de nous esdeveniments trombóticos en persones a qui s’ha administrat aquesta vacuna.

Altres països, com França i Alemanya, també han decidit paralitzar temporalment la seua vacunació amb AstraZeneca, malgrat el consell de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) i dels reguladors de la UE i el Regne Unit, que han aconsellat fins ara mantenir la vacunació perquè "els beneficis superen els riscos" i adduint que de moment no s’ha evidenciat un vincle entre la vacunació i aquestes reaccions.

tracking