SEGRE

GRÈCIA

Grècia permet el busseig recreatiu en 91 naufragis dels segles XIX i XX

En la imatge, Naufragi d'un vaixell mercant davant les costes poc profundes de l'illa de Proti, enfonsat el 1942, que Grècia ha obert per al busseig recreatiu per primera vegada.

En la imatge, Naufragi d'un vaixell mercant davant les costes poc profundes de l'illa de Proti, enfonsat el 1942, que Grècia ha obert per al busseig recreatiu per primera vegada.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Grècia obre al públic per primera vegada 91 naufragis de vaixells i avions, la majoria de la Segona Guerra Mundial, per a la pràctica de busseig recreatiu, segons va informar aquest dilluns el Ministeri de Cultura grec.

La ministra de Cultura i Esports grega, Lina Mendoni, ha destacat avui que aquests naufragis "relaten pàgines de la història grega moderna" i tenen un gran potencial per generar turisme i atreure "visitants d’alt nivell i ingressos".

Els naufragis pertanyen majoritàriament a vaixells i avions que es van enfonsar entre 1868 i 1970 en diferents zones del país, la majoria durant la Segona Guerra Mundial.

Es troben a profunditats que varien entre els 5 i els 120 metres i mentre alguns han estat estudiats per complet d’altres amb prou feines han començat a ser catalogats.

D’ells, la major part es troba a l’Egeu Meridional amb 24 naufragis, a prop d’illes tan visitades com Naxos, Paros o Santorini, seguits per la regió de la capital d’Àtica, on es localitzen 16 naufragis.

El Ministeri de Cultura espera que aquesta activitat es realitzi de forma no invasiva, mentre la llei prohibeix als bussejadors alterar de qualsevol manera els naufragis, a més de recollir o fins i tot moure de lloc els objectes que puguin trobar-se als seus voltants.

Grècia és el segon país d’Europa quant a longitud costanera per darrere de Noruega, compta amb 9.000 illes i la seua posició geogràfica històricament ha col·locat aquest país en el centre de les rutes comercials transmediterrànies, la qual cosa es tradueix en una gran quantitat de naufragis i relíquies en el fons marí.

Des de fa uns anys Grècia està intentant impulsar el turisme de busseig, doncs fins 2006 aquesta pràctica estava molt restringida per por del robatori d’antiguitats. Aquell any la Unió Europea (UE) va sol·licitar l’eliminació d’aquestes restriccions, excepte en zones concretes on s’hagués emprovat l’existència de restes arqueològiques.

tracking