SEGRE

Les vacunes són segures

Una vintena de lleidatans ofereix el seu testimoni després de rebre la vacuna contra la Covid

Vacunació ahir a l’edifici annex de l’Arnau a malalts i a sanitaris.

Vacunació ahir a l’edifici annex de l’Arnau a malalts i a sanitaris.COLEGIO DE ENFERMERÍA DE LLEIDA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Uns trenta-quatre milions de persones han estat vacunades contra la Covid-19 a la Unió Europea i el Regne Unit amb AstraZeneca i s’han detectat 222 casos de trombosi. El nombre de casos es considera residual però ha generat alarma entre la població. Està justificada? La comunitat científica i mèdica de Lleida ho té clar: no.

“Tots els medicaments o vacunes tenen efectes secundaris i si llegíssim els dels prospectes, no ens els prendríem”, manifesta el metge i secretari del Col·legi de Metges de Lleida, Daniel Lacasta. “Cada any es produeixen fins a 20.000 hemorràgies per culpa de l’aspirina, però el que està passant amb AstraZeneca és que hi ha hagut massa coincidències, per la qual cosa la gent s’espanta.

Tot i així, cal estudiar cada cas de trombosi i basar-se en l’evidència científica, que assegura que els beneficis de la vacuna són més grans que els riscos.” Des de l’entitat col·legial, Lacasta envia un missatge de “tranquil·litat”, ja que “hi ha més risc d’acabar en una UCI per la Covid que per tenir un trombe per la vacuna”..

Catalunya vacuna amb AstraZeneca persones de 60 a 65 anys i després serà el torn de 66 a 69 anys

Malgrat tot, els canvis constants de criteri a l’administració de la vacuna no hi estan ajudant i dins de la Unió Europea no hi ha un criteri únic a seguir. A Espanya, se n’ha limitat l’ús dels seixanta als seixanta-nou anys i, a Catalunya, ara s’administra als d’entre seixanta i seixanta-cinc anys (més endavant se citaran les persones de seixanta-sis a seixanta-nou). La confusió sobre el límit d’edat i els efectes secundaris han provocat que durant els últims tres dies el servei d’Urgències de l’hospital Arnau de Vilanova hagi atès més pacients “pensant” que tenien un trombe que per la Covid.

“La gent té por i venen persones vacunades amb mal de cap”, explica el metge d’Urgències Oriol Yuguero, que assenyala que “en tots els casos, el dolor se n’ha anat amb un paracetamol, per la qual cosa només cal anar a Urgències si el dolor és constant, es tenen nàusees i dificultat per dormir”. Yuguero afirma que divendres al matí van atendre nou persones amb “sospita” de trombe i sis per Covid.

Cap tenia un coàgul. “Acabem fent proves que no són necessàries i la por ens farà col·lapsar, però s’ha de transmetre bé la informació a la ciutadania per part de l’Agència Europea del Medicament.” “És pitjor no vacunar-se i la vacuna dolenta és la que no es posa”, sentencia.

Fins ara, el 7,15 per cent de la població de Lleida està immunitzada de la Covid i els hospitals no reben pacients greus que estiguin vacunats. Al contrari, han atès malalts amb una dosi i símptomes lleus.

TESTIMONIS

«No vaig sentir por, però li vaig tenir bastant respecte»

Casimiro Carrasquer. transportista / 62 anys / Almacelles

“Treballo com a transportista i em van citar per vacunar- me, per motiu de l’edat, el dia 6 d’abril al pavelló 11 de Setembre de Lleida. No vaig sentir por però sí que li vaig tenir bastant respecte. La primera nit vaig tenir una reacció de febre, mal de cap i malestar general, però ara estic bé.”

«Vaig tenir dubtes però com més ens vacunem, millor»

Esther Vila. 25 anys / Balaguer

“Treballo en una farmàcia i, quan em van dir que ens vacunarien amb AstraZeneca, em van sorgir dubtes. Al final vaig decidir posarme- la perquè, si volem que la pandèmia acabi al més aviat possible, com més gent ens vacunem, millor. Hores després de la injecció vaig tenir febre de fins a 38,8º.”

«Era una mica reticent però és necessari vacunar-se»

Sergi Puigfel. policia local a Tàrrega / 40 anys

Aquest agent de la Policia Local de Tàrrega va rebre la primera dosi de la vacuna AstraZeneca fa aproximadament un mes al ser considerat d’un col·lectiu essencial. Sergi Puigfel reconeix que “al principi era una mica reticent a posar-me la vacuna contra la Covid però de seguida, al veure que tota la gent s’estava vacunant, vaig decidir formar part del procés, és necessari per aconseguir la immunitat col·lectiva al més aviat possible”. Després de rebre la primera dosi, explica que “l’endemà em vaig sentir una mica cansat, encara que en general em vaig trobar bé”. Puigfel afegeix que “ara valoro positivament haver-me vacunat contra la Covid, penso que hem de fer cas dels nostres experts i, sobretot, confiar en la ciència”.

«No vaig tenir molèsties, no s’ha de tenir cap por»

David Montáñez Lladós. Agent G. Urbana / 39 anys / Lleida

David Montáñez és, a més d’agent de la Guàrdia Urbana de Lleida, un gran aficionat a córrer triatlons. “Ja vaig rebre la primera dosi d’AstraZeneca i no vaig tenir cap molèstia. No vaig anar a entrenar-me aquell dia per precaució, però em trobava perfectament. No s’ha de tenir cap por.”

«No vaig dubtar ni un moment a posar-me-la»

Lídia Colilles. Psicopedagoga / 38 anys / Solsona

“Quan vaig tenir la possibilitat de posar-me la vacuna, per la meua professió, no vaig dubtar-ho ni un moment. És com un raig d’esperança. És veritat que vaig tenir alguns efectes secundaris com mal d’ossos i febre durant unes hores. A veure què passarà amb la segona dosi, però continuo confiant en la ciència.”

«Estava preocupat pels símptomes, però no en vaig tenir»

Narcís Drudes. 61 anys. Lleida

“Feia temps que volia vacunar-me perquè, per la meua feina, passo cada dia per farmàcies i hospitals i, vulguis o no, hi pot haver un risc més elevat de contagi. Estava una mica preocupat pels possibles efectes adversos dels quals parlaven però, per sort, no he tingut cap símptoma.”

«La vacuna és una garantia per aturar la Covid»

Marta Solé. Mestra / 41 anys / Cervera

“L’endemà de la punxada, quan em vaig aixecar em vaig trobar una mica decaiguda. Malgrat tot, soc partidària de la vacuna, a les residències s’ha reduït el nombre de morts. Penso que és una garantia per aturar la pandèmia. De deu que som a la feina, totes teníem ganes de vacunar-nos.”

«És bàsic que ens vacunem, encara que tinguem por»

Àngel Masanés. Empresari / 60 anys / Guissona

“No les tenia totes amb mi perquè escoltes opinions molt diferents. La vigília estava per no anar-hi. Al final vaig pensar: que sigui el que Déu vulgui. Tots els medicaments porten contraindicacions. Però fins ara no he tingut cap símptoma i penso que és bàsic que la gent ens vacunem encara que tinguem por”, assegura Àngel Masanés, de 60 anys i de Guissona.

«És millor vacunar-se que el risc de poder contagiar-se»

Ramon Òscar Torrelles. Professor / 51 anys / Lleida

“Després de la vacuna em vaig despertar de matinada amb mal de cap. Em vaig prendre un paracetamol i un altre a mitja tarda. Vaig anar a treballar, tot i que estava aixafat. Cal confiar en els especialistes. S’ha fet molt de pressa i fem una mica de conillet d’Índies, però segur que és millor vacunar-se que el risc de contagiar-se

«L’endemà sols em feia mal el braç i una mica de cansament»

Montse Camí. 59 anys

“Compleixo seixanta anys a finals d’aquest mes i vaig veure que ja podia demanar cita per vacunar-me. Soc diabètica, per la qual cosa si m’infecto de Covid puc tenir complicacions i ni em vaig pensar dos cops a vacunar-me. L’endemà només em feia mal la zona de la injecció i al matí estava una mica cansada”. Ramon Òscar Torrelles

«Amb la meua dona vam demanar cita quan es va poder»

Paco Guerrero. Pensionista / 64 anys / Agramunt

“La meua dona i jo vam demanar cita el primer dia que es va poder. L’endemà ens la van posar al CAP de Tàrrega. La meua parella no va tenir cap efecte secundari però jo vaig tenir febre i malestar durant la nit però ja estàvem advertits.

«Cal vacunar-se, ho vaig passar fatal quan vaig tenir el virus»

Berni Tamames. Agent G. Urbana / 47 anys / Lleida

Berni Tamames, agent de la Guàrdia Urbana, exbasquetbolista professional i entrenador de base, va estar l’any passat un mes i nou dies ingressat a l’UCI per culpa de la Covid-19. Va ser un dels que es van vacunar el primer dia. “Em van posar la primera dosi d’AstraZeneca i tan sols vaig tenir algunes dècimes de febre com a reacció. Ha passat a més gent, però fora d’això tot va anar bé. S’ha de conscienciar tothom de la necessitat de vacunar- se. Sé molt bé del que parlo perquè ho vaig passar realment malament quan vaig contreure el virus. Els riscos que es formi un trombe no són més que els que pot tenir un medicament depenent de cada persona. Estem parlant de percentatges de poc més del 0 i escaig per cent.”

«No vaig dubtar, tenia clar que volia vacunar-me»

Núria Rabell 21 anys / Lleida

“Soc d’Igualada, però resideixo a Lleida perquè soc estudiant en pràctiques d’Educació Primària Dual a l’escola Camps Elisis. Quan em van trucar per vacunar-me no vaig dubtar, perquè tenia clar que volia fer-ho. Al cap d’unes 10 hores vaig començar a sentir malestar i febre, però els símptomes van desaparèixer abans de 24 hores.”

«Entenc la gent però els riscos són baixíssims»

Miguel Martínez Baena. Treballador social / 31 anys / Lleida

Aquest treballador social i àrbitre de futbol de Primera Catalana va rebre la vacuna Pfizer. “Va ser al febrer perquè estava exercint llavors a l’hospital Sant Joan de Déu. La segona dosi em va deixar una mica aixafat, com cansat, però va anar tot bé. Recomano vacunar-se. Entenc la gent, però els riscos de trombosi són baixíssims.”

«Tinc més por del coronavirus que de la vacuna»

Montse Vidal. 63 anys / dtora. llar infants / La Seu

“Em van vacunar fa tres setmanes i no vaig tenir cap símptoma. N’estava convençuda des del primer moment i no he dubtat gens ni mica en la necessitat de vacunar-me. Tinc més por del virus que de la vacuna perquè la Covid mata i jo no em vull morir.” La Montse explica que malgrat estar ja vacunada, vigila igual que abans. “Soc molt a casa, poca vida social, desinfecto mans i quan arribo a casa em canvio de roba i desinfecto les sabates.” Vidal opina que la logística de les vacunes és molt complicada i espera que a partir d’ara el ritme millori.

«De por, res de res. Jo em volia vacunar»

Joan Ramon Tarragó. 65 anys / Linyola

“Ens van vacunar a mi i a la meua dona Montse a finals de març. La punxada ni la vam notar. Jo només vaig tenir molèsties al braç i la meua dona es va trobar una mica malament, però després d’un parell d’hores al llit es va aixecar com a nova. De por, res. Ens volíem vacunar. A Linyola vam tenir un brot i cal estar previngut.”

«No tenia por de la vacuna, ho vaig fer per solidaritat i respecte»

Josep Maria Pedrós. Agricultor / 62 anys/ Montgai-Butsènit

“No tenia por de la vacuna AstraZeneca ni tampoc m’ho vaig pensar dos vegades, quan em van avisar amb un missatge al mòbil, vaig demanar de seguida cita. Crec que ara és l’única solució a la pandèmia i penso que, si hi hagués dosis disponibles, haurien de vacunar les vint-i-quatre hores del dia. Em vaig vacunar per solidaritat i respecte per no contagiar les persones del meu entorn. Vaig rebre la primera dosi el 29 de març al CAP de Tàrrega i a les 6 hores vaig tenir unes dècimes de febre i em vaig sentir molt cansat fins a l’endemà encara que dimarts a la tarda vaig començar a trobar- me millor. Ara em sento més segur.”

«Tots els fàrmacs tenen algun efecte secundari»

Ivette Béjar. Estudiant de Medicina a la UAB

“Em van posar la primera dosi d’AstraZeneca d’un lot que van retirar i vaig estar dos dies amb 39,5 graus de febre i mal de cap, però després em vaig recuperar. Tots els fàrmacs i vacunes poden produir efectes secundaris i és per això que en tot moment vaig estar tranquil·la.”

«La policia està a primera línia, tota precaució és poca»

Salvador Tuxans. Cap de la policia a Mollerussa

“Vaig rebre la vacuna d’AztraZeneca a finals del mes de març i no he tingut efectes secundaris. Els policies tenim un contacte directe amb els ciutadans, estem a primera línia i s’han de prendre totes les precaucions. Pot ser que tinguis alguns dubtes a l’hora de vacunar-te, però cal fer cas dels professionals que vetllen per la nostra salut i a les fake news no fer-los cas.”

«No estic tranquil·la però cal fer-ho per responsabilitat»

Raquel Porta. 34 anys / Tecn. ed. infantil / La Seu

“Als dos dies de rebre la primera dosi van sortir notícies dels trombes i no estic gens tranquil·la, però ens hem de vacunar per responsabilitat i per aconseguir la normalitat. El ritme de vacunació és lent i no entenc com deixen franges d’edat sense vacunar. Quan em vaig vacunar vaig prendre paracetamol com a prevenció i només vaig notar una lleu molèstia al braç”, afirma la Raquel.

tracking