SEGRE

ESTUDI ESTRÈS

Jugadors d'e-sports pateixen el mateix estrès que esportistes tradicionals

Jugadors d'e-sports pateixen el mateix estrès que esportistes tradicionals

Jugadors d'e-sports pateixen el mateix estrès que esportistes tradicionalsEFE/EPA/DAI KUROKAWA/Archivo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els jugadors professionals d’esports electrònics (e-sports) pateixen els mateixos nivells d’estrès i ansietat anticipatòria en competició que els seus homòlegs en l’esport tradicional, segons un estudi d’investigadors de la Universitat de Màlaga i de la Universitat Internacional de La Rioja (UNIR).

El projecte "Brain Gamers", realitzat en col·laboració amb el club d’e-sports "Vodafone Giants", ha analitzat la resposta hormonal dels jugadors professionals i aficionats d’esports electrònics en competició, ha informat aquest dilluns la Universitat de Màlaga en un comunicat.

Els vint-i-cinc jugadors experts analitzats, en contrast amb el grup de control de vint jugadors aficionats, van demostrar més nivells de testosterona i cortisol, hormones relacionades amb la competitivitat i l’estrès, durant la seua participació en una competició del joc "League of Legends".

Aquests nivells són similars als que manifesten els professionals d’altres esports tradicionals com a futbol, hoquei o tenis.

L’estudi reflecteix, a més, alts nivells d’ansietat anticipatòria en els jugadors experts, i els investigadors expliquen que això és a causa que competeixen per assolir estatus social, que pot obtenir-se a través de premis econòmics o ascendint en la classificació, per exemple.

Els amateurs, en no competir per assolir aquest estatus, no manifesten aquest nivell d’estrès, però els jugadors professionals, a diferència dels aficionats, sí que demostren aquesta ansietat relacionada amb la importància atribuïda a l’esdeveniment.

Aquesta resposta ansiosa és "fruit de l'interés pel resultat de la competició", explica l’investigador de l’UNIR Manuel Jiménez, autor principal d’aquest treball, juntament amb al professor del departament de Didàctica i Organització Escolar de la Universitat de Málaga Manuel Fernández-Navas.

"Els resultats d’aquest estudi permeten conèier millor el món dels e-sports, que contrasta amb certa consciència negativa que hi pot haver en la societat, per això és necessari continuar amb aquesta línia d’investigació?, afirma Fernández-Navas.

Després d’aquests primers resultats, l’estudi de l’aprenentatge significatiu dels jugadors i la seua plasticitat neuronal durant el joc serà la següent fase de la investigació.

Per a això, s’utilitzarà el monitoratge de les ones cerebrals, que permetrà traçar les connexions neuronals que s’estableixen durant la pràctica dels esports electrònics.

Finalment, s’analitzarà, mitjançant ressonància magnètica, la resposta emocional dels jugadors professionals i aficionats a videojocs.

"Tradicionalment s’ha relacionat la pràctica de videojocs violents amb conductes violentes. Tanmateix, aquesta relació de causa-efecte no ha pogut ser demostrada. Amb aquesta tercera fase es pretén observar si existeixen mecanismes cerebrals diferenciats entre jugadors i no jugadors", assenyalen aquests investigadors.

Els autors de l’estudi asseguren que, de moment, els resultats preliminars suggereixen que ambdós grups responen de manera similar davant d’imatges violentes.

Els jugadors professionals que participen en la investigació pertanyen a la plantilla de "League of Legends" de "Vodafone Giants", club fundat el 2008, establert a Màlaga i considerat un dels més importants a nivell nacional i internacional per palmarès i massa de seguidors.

tracking