SEGRE

Totes les empreses hauran de tenir un registre de salaris a partir de dimecres

La mesura pretén contribuir a tancar la bretxa salarial entre homes i dones, que ronda el 22 %

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Totes les empreses hauran de tenir elaborat un registre dels sous dels seus treballadors a partir de dimecres vinent, 14 d’abril, dia en què entra en vigor aquesta mesura dirigida a tancar la bretxa salarial entre homes i dones que ronda el 22 %. La mesura afecta a gairebé 1,5 milions d’empreses, que són les que tenen assalariats, d’acord amb el Directori Central d’Empreses (DIRCE) a 1 de gener del 2020 del Institut Nacional d’Estadística (INE), encara que al voltant de 900.000 tenen només 1 o 2 fets servir.

Donades les dificultats que han tingut algunes empreses en l’elaboració d’aquests registres, sobretot les més petites, el Govern ha creat una eina que es presentarà aquesta setmana i serà voluntària i gratuïta, segons han confirmat fonts del Ministeri de Treball. Aquesta eina, consensuada entre els departaments de Treball i Igualtat i els agents socials, permetrà fer "senzilla, intel·ligible i intuïtiva" l’elaboració d’aquests registres salarials, amb criteris més concrets sobre com es totalitza, ha explicat la directora d’Ocupació de la CEOE, Rosa Santos.

El registre ha de donar els valors mitjans dels salaris, complements salarials i percepcions extrasalarials de la plantilla, desagregats per sexe i distribuïts per grups professionals, categories professionals o llocs de treball segons la jornada o hora treballada. Cada empresa haurà de fer constar en el seu registre, també per sexe, la mitjana aritmètica i mitjana del realment percebut per cada un d’aquests conceptes a cada grup professional, categoria, nivell, lloc o qualsevol altre sistema de classificació aplicable. Quan en una empresa amb almenys 50 treballadors, la mitjana de les retribucions als treballadors d’un sexe sigui superior als de l’altre en un 25 % o més, l’empresari haurà de justificar que el motiu respon a causes objectives i no suposa una discriminació de gènere.

Per a la vicesecretària general de UGT, Cristina Antoñanzas, aquesta taxa del 25 % que evidencia una discriminació salarial «és molt elevada» i, malgrat això, considera que els registres "posaran sobre la taula que en moltes empreses hi ha desigualtat". I és que els treballadors tindran dret a accedir, a través de la seua representació legal en l’empresa, al registre salarial, deixa clar la secretària d’Acció Sindical de CC. OO., Mari Cruz Vicente, que recorda que "si l’empresa el nega caldrà recórrer a la Inspecció", així com si aquest "no s’ajusta a la legalitat".

L’article 64 de l’Estatut dels Treballadors obliga l’empresa a informar els representants dels treballadors, amb caràcter anual, de l’aplicació de mesures relatives a la igualtat de tracte i oportunitats entre homes i dones. L’Estatut estableix que les persones treballadores tenen dret a accedir, a través de la representació legal dels treballadors en l’empresa, al registre salarial de la seua empresa. L’incompliment de l’obligació de portar el registre salarial per part de l’empresa té es considera una infracció greu, tal com es recull en la Llei d’Infraccions i Sancions en l’Ordre Social (articles 7.5 i 13). La sanció en pot suposar una multa amb imports que dels 625 als 6.250 euros. A més de les possibles sancions accessòries que es poden imposar per no complir les mesures d’igualtat, com perdre ajuts i subvencions o qualsevol benefici derivat de l’aplicació dels programes d’ocupació.

Tal com va assegurar la ministra de Treball, Yolanda Díaz, en aprovar-se el reglament, el registre retributiu serà l’eina que permetrà als treballadors denunciar la desigualtat salarial, la qual cosa pot comportar multes de la Inspecció de Treball de fins 187.000 euros per a les empreses infractores. Aquesta és una de les eines creades per assegurar la igualtat retributiva d’homes i dones, a la que se sumen les auditories salarials, que ja estan obligades a realitzar les empreses de més de 100 treballadors, mentre que les de 50 a 99 ho estaran a partir de l’1 de març del 2022.

Aquestes auditories s’hauran d’incloure en els plans d’igualtat, que també han de tenir ja les empreses de més de 100 treballadors, i a inscriure’ls en un registro.

Según les dades de convenis col·lectius que proporciona el Ministeri de Treball, el 2020 es van firmar 145 acords d’empresa que incloïen un pla d’igualtat, el 34,2 % dels subscrits l’any passat, que afecten 77.281 treballadors. En total, el Registre i Dipòsit de Convenis Col·lectius compta amb 2.805 plans d’igualtat inscrits en l’actualitat, ja siguin amb acord o sense acord amb la representació dels treballadors afectats.

tracking