SEGRE

INICIATIVES INSERCIÓ LABORAL

La Cerdanya produirà un superaliment a partir de roses

Projecte a partir del gratacul que ocuparà persones amb discapacitat

La cofundadora de Gratacool, Emma Roca, mostrant les tasques de poda del gavarró.

La cofundadora de Gratacool, Emma Roca, mostrant les tasques de poda del gavarró.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La cooperativa Incorpora’m de Bellver de la Cerdanya, que amb la participació de la fundació Adis ajuda a la integració laboral de persones amb discapacitat, serà l’encarregada de gestionar la producció del gratacul, un fruit del roser silvestre conegut com a Rosa canina i molt abundant al Pirineu, considerada com a superaliment per la seua riquesa en vitamina C i les seues propietats antiinflamatòries i antioxidants. El producte acabat, que pot incorporar-se en diversos aliments, s’obté tant de la polpa del fruit com de la pols resultant d’un procés de premsatge, mentre que de la part de la llavor s’extreu un oli de rosa mosqueta.

Fins ara es feia càrrec de la producció una empresa privada de la localitat, impulsada l’any 2016, que integrava a la plantilla persones amb diferents capacitats funcionals i procedents de diverses entitats que treballen amb aquest col·lectiu, entre aquestes la fundació Adis, la qual pretén acabar l’any amb una cinquantena d’empleats.

El gerent de la fundació Adis, Blai Garcia, va declarar que “els treballadors tindran l’oportunitat de desenvolupar un producte en totes les fases del procés, des de la poda fins a la recol·lecció del fruit, passant per les diverses formes d’elaboració i la posterior posada a la venda”.

L’objectiu és continuar establint sinergies amb diversos elaboradors de la zona perquè integrin aquest component als seus productes.

Altres projectes actius de la cooperativa Incorpora’m són el d’econeteja i el de l’Agrobotiga Cerdanya.

Gratacool i Incorpora’m

La ultrafondista i cofundadora de l’empresa Gratacool, Emma Roca, que va conèixer la gavarrera fa sis anys a través d’un agricultor de la Cerdanya, és una de les impulsores del projecte. La firma s’anomena així ja que fa referència al nom català del fruit, gratacul. Encara que al principi es va pensar a treballar amb diverses entitats d’inserció de persones amb discapacitat (Integra Pirineus, la fundació Tallers i la fundació Adis), la Covid-19 va fer replantejar el projecte, apostant finalment per un conveni de col·laboració entre Gratacool i Incorpora’m.

tracking