SEGRE

Horari d'estiu o d'hivern, què prefereixen els espanyols?

Amb al canvi a l'horari d'hivern el rellotge s'endarrereix una hora.

Amb al canvi a l'horari d'hivern el rellotge s'endarrereix una hora.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El 61,8% dels espanyols està a favor d’acabar amb el canvi d’hora estacional que consisteix a avançar o retardar els rellotges una hora cada sis mesos (l’últim cap de setmana de març i l’últim cap de setmana d’octubre) a fi d’ajustar la jornada laboral a les hores de llum natural i optimitzar l’estalvi energètic. En cas d’haver de triar un horari, el 69,4% dels enquestats es decanta pel denominat horari d’estiu, el que està actualment en vigor.

Així es recull al Baròmetre d’abril realitzat pel Centre d’Investigacions Sociològiques (CIS), fet públic aquest dilluns, en el qual a la pregunta d’acabar amb el canvi d’hora o continuar com a fins ara, és a dir, canviant els rellotges cada sis mesos, la majoria (61,8%) prefereix acabar amb aquesta pràctica mentre que el 19,8% és favorable a continuar com a fins ara i per a un 15,7% li resulta indiferent.

Amb el canvi d’hora es compleix amb la Directiva Europea 2000/84/CE que segueix afectant, sense excepció, tots els estats membres de la Unió Europea. El 2018 es va plantejar la proposta d’eliminar el canvi d’hora i es va iniciar un procés que, si bé considerava suprimir aquest canvi el 2019, finalment es va decidir que la iniciativa era prematura i es va ajornar la decisió que, al principi, s’havia d’adoptar aquest 2021.

El canvi horari és obligatori i sempre es produeix en les mateixes dates i hores en el conjunt de la UE, de manera que no existeix la possibilitat que un Estat membre no apliqui aquest canvi d’hora. En la consulta llançada el 2018 per la Comissió Europea als països membres, van participar 4,6 milions de persones, amb més d’un 80% a favor de posar fi als canvis horaris.

Coincidint amb el canvi horari de l’últim cap de setmana de març de 2021, la comissió de Transports del Parlament Europeu va instar els Estats membres a acabar amb aquesta pràctica encara que el Consell de la UE encara no s’ha posicionat sobre això. La decisió final també s’ha vist retardada per la irrupció d’altres assumptes com la pandèmia provocada per la Covid-19 o el Brexit.

Sobre l’horari preferit pels espanyols, l’enquesta del CIS revela que el 69,4% es decanta pel denominat horari d’estiu (el que comprèn els mesos de març a octubre), el 16,2% el d’hivern (el que comprèn d’octubre a març) i al 10,4% li resulta indiferent.

"Cal ser una mica didàctics i jo demanaria de deixar de parlar d’horari d’estiu i d’hivern perquè al final estem condicionant l’opinió de la gent", va assenyalar Europa Press el president d’ARHOE (Comissió Nacional per a la Racionalització d’Horaris Espanyols), José Luis Casero, en ser preguntat per l’últim canvi d’hora estacional.

Des d’ARHOE, el manteniment del canvi d’hora bianual "no és acceptable" i Casero va recordar que la pròpia Unió Europea va reconèixer "que l’esmentat canvi no té un impacte econòmic i sí un impacte sobre la salut", com problemes de fatiga originats per l’alteració del son.

"A mi m'agrada l’estiu més que l’hivern, però és que no està relacionat l’horari d’estiu i l’horari hivern, amb l’estiu i amb l’hivern. No barregem les hores amb les estacions o situacions particulars de descans que es provoquen a l’estiu", va alertar l’expert, diferenciant el canvi horari del fus horari, que depèn de la latitud que ocupa cada país.

Així, per exemple, Finlàndia –amb moltes hores de llum a l’estiu– no és partidària de modificar l’hora al març mentre que a Espanya el Govern central va nomenar el 2018 una comissió d’experts per estudiar la proposta de la Comissió d’abolir els canvis i, en cas de portar-se a terme, analitzar la conveniència de quedar-se amb el d’hivern o el d’estiu.

ELS EXPERTS, A FAVOR DE L’HORARI D’HIVERN

L’esmentat comitè va emetre un informe que "no era unànime ni concloent". "És preocupant si hagués estat unànime. És molt difícil trobar aquesta unanimitat, sobretot quan hi ha diferents aspectes que cal analitzar respecte al canvi horari", va defensar Casero.

"Sí que és cert que la gran majoria, que no una part, estem per adaptar el mal anomenat horari d’hivern que és el GMT+1, que implica una diferència d’una hora amb respecte l’hora de llum solar, mentre que l’anomenat horari d’estiu, que s’adopta ara al març fins octubre, implica una diferència de dos hores", va avançar.

"D’aquesta manera –va explicar–, en adoptar el mal anomenat horari d’estiu, es faria de dia i fosquejaria més tard i en algunes èpoques de l’any, a les nou del matí seria de nit i en alguns llocs, com a A Coruña, a les deu del matí seria de nit".

"Des del nostre punt de vista, la supressió del canvi bianual ha de partir de l’adopció de l’horari d’octubre, el GMT+1, basant-nos que el seu impacte econòmic és marginal i és conforme a factors relacionats amb la salut, el descans, la productivitat, el rendiment laboral, el rendiment escolar. I tot això, a més, acompanyat de mesures per afavorir la conciliació i la coresponsabilitat", va emfatitzar.

tracking