SEGRE

Presenten a Els Vilars el vi escumós que ha aconseguit la màxima puntuació

Pepe Raventós explica les peculiaritats dels seus caldos.

Presenten a Els Vilars el vi escumós que ha aconseguit la màxima puntuació

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La fortalesa íbera dels Vilars ha acollit aquest dilluns una trobada entre els representants del celler Raventós i Blanc i mitja dotzena de prestigiosos restauradors de Lleida amb un únic objectiu, donar a conèixer i degustar un vi escumós "Mas del Serral" que ha aconseguit la màxima puntuació, 99 punts, de la revista britànica Decanter. Pepe Raventós, el creador d’aquest vi, va ser l’encarregat de presentar-lo en públic i va destacar que aquest reconeixement, "el primer que rep un escumós" els ha arribat just en complir-se 20 anys de l’inici del qual|que seriosa aquest projecte.

Raventós va explicar que "fa ara 20 anys, vaig decidir treballar una petita parcel·la de 2 hectàrees amb una plantació centenària de xarel·lo per produir un vi escumós molt particular, treballant la terra amb les mans i els arreus tirats per animals, per mantenir el substrat tal com està, sense compactar pel pes de la maquinària i sense castigar les plantes".

Aquest enòleg assegura que "des d’un principi, vam voler extreure de la terra el producte que ens volgués donar, amb la menor intervenció possible de l’home, deixant que el raïm fos el que la terra, el sol, la humdedad i el clima ens volgués donar" i així, d’una plantació de xarel·lo i "bastard negre" l’any 2007 va sortir el primer any, que ja va obtenir el reconeixement com el "Millor vi i Millor vi Escumós de Catalunya de l’any 2019", segons la Guia de Vins de Catalunya. El segon any, la del 2009, ha superat la seua predecessora i ha aconseguit la màxima puntuació internacional.

Raventós, pertanyent a la 21 generació de viticultors amb aquest cognom, destaca l’aposta de Raventós i Blanc "per recuperar l’essència del vi escumós", lluny de la visió industrialitzada i comercial i sense els lligaments del cava. De fet, el celler va abandonar l’any 2012 la DO Cava per a, segons Raventós, "poder fer un vi sense lligams, lligat a la tradició". Pepe Raventós, que no descarta crear una DO "de la Vall del riu Anoia" per destacar la singularitat d’aquesta terra "per a la producció d’aquests vins escumosos, amb terres argilenques amb substrat calcari", no dubta tanmateix a assegurar que "nosaltres creiem en el model d’una DO si aquesta funciona com tal" i per això advoca per crear-ne una de nova.

"Nosaltres apostem per vins naturals, minimitzant la intervenció" reitera Raventós, que destaca que això provoca, també que anys amb un excés d’humitat provoqui una minva de la producció per efecte del míldiu i altres malalties. Després del reconeixement internacional al seu "Mas del Serral" 2009, Pepe Raventós anima els joves productors que s’endinsen en aquest món a "no témer els fracassos i aprendre dels errors", afegint que "a partir de la pròpia experiència, puc recomanar-los que siguin coherents amb la seua idea inicial, molta paciència, treballar la terra per entendre què producte li ofereix, revisar la història i entendre el paisatge i el terra", factors que ell ha tingut en compte per a la seua producció.

Ara, ha posat en marxa una nova iniciativa amb vins naturals i tranquils" en una finca, can Sumoi, en la qual aplica l’experiència del Serral per elaborar vins blancs i vins negres amb la mateixa filosofia: respecte a l'entorn, la vinificació natural i la biodinàmica.

La presentació va comptar amb la presència de representants, a més dels representants del celler Raventós i Blanc, de restauradors de locals de renom com La Closca, Seiton, Almenara Gurmets, La Cosa Nostra i Mare de la Font, que van poder degustar els plats aportats per La Boscana de Bellvís i que van maridar perfectament amb els caldos del celler del Penedès.

Finalment, Pepe Raventós va destacar la tria de "Els Vilars" per a presentar el seu "Mas del Serral" i els vins de Can Sumoi i va recordar que "els íbers procedeixen de tribus mesopotàmiques que van ser les que fa 2.800 anys van descobrir el vi" i va recordar als assistents que "és molt possible que els vins naturals que es feien llavors en aquestes fortaleses fossin molt similars als que mirem de fer i fem nosaltres". 

Visita al recinte d'Els Vilars mentre l'equip de La Boscana prepara el tast.

Presenten a Els Vilars el vi escumós que ha aconseguit la màxima puntuació

El moment de la presentació de 'Mas del Serral' maridat amb un menú de La Boscana.

Presenten a Els Vilars el vi escumós que ha aconseguit la màxima puntuació

tracking