SEGRE

ENTITATS PANDÈMIA

Demanen vacunar empleats dels centres especials

Un 8% dels usuaris de la Federació Allem ha passat la Covid || Balanç dels esforços per pal·liar les restriccions

Vacunació a usuaris de la Fundació Aspros.

Vacunació a usuaris de la Fundació Aspros.ALLEM

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Federació Allem, que representa el sector de la discapacitat intel·lectual a Lleida, alerta que el col·lectiu ha estat en un punt cec en la gestió inicial de la pandèmia i les dures conseqüències que ha suposat la Covid, la qual cosa els ha obligat a adaptar-se i reinventar-se.

Segons va assenyalar ahir l’entitat, un 8% de les persones amb discapacitat ateses per la federació s’han encomanat per la Covid-19 i l’afectació ha estat del 12% entre els professionals. Ara, demanen accelerar la vacunació a treballadors dels Centres Especials de Treball.

Sis dels onze centres especials de treball d’Allem es van veure afectats per un ERTO el 2020

Davant del tancament dels serveis en els primers mesos de la pandèmia, els professionals de suport es “van reinventar setmana a setmana” per gestionar el risc i es van continuar proporcionant els mateixos serveis amb totes les mesures de seguretat sanitàries, tant a les persones amb discapacitat com als seus familiars.

La federació va recordar que les entitats van patir falta de mesures de protecció i els efectes nocius que van tenir les restriccions en les persones amb discapacitat intel·lectual. Una situació de “tancament” que van poder revertir els professionals redoblant esforços per buscar un equilibri entre els drets dels usuaris i la prevenció davant la Covid.

Les restriccions van obligar les entitats a accelerar el canvi de model d’atenció alhora que els va suposar noves despeses de contractació de professionals i lloguer de nous espais. Així mateix, Allem va assenyalar que l’ocupació s’ha vist greument afectada, amb sis dels onze Centres Especials de Treball (en total donen feina a més de 670 persones) de la federació afectats per un ERTO el 2020.

La pandèmia ha provocat un important descens dels ingressos, per la qual cosa van assenyalar que és important construir aliances perquè les persones amb discapacitat puguin accedir al mercat laboral. Mentrestant, Allem va considerar que la vacuna contra la Covid permet recuperar la normalitat, per la qual cosa va instar Salut a elaborar un pla de vacunació per a tots els treballadors dels CET.

tracking