SEGRE

Suècia ha de llençar vacunes d'AstraZeneca perquè els ciutadans no les volen

Vials amb la vacuna d'AstraZeneca.

L'EMA conclou que la vacuna de AstraZeneca és "segura i eficaç"EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les autoritats sanitàries sueques han admès que han hagut de llençar centenars de dosis d’AstraZeneca de persones que han anul·lat la cita o que no s’hi han presentat després de saber que els punxarien aquest model, informa l'agència de notícies estatal sueca TT. Els sanitaris expliquen que el producte es fa malbé si no es fa servir hores després de treure’l de la refrigeració i que de vegades no troben persones que el puguin aprofitar.

"Al meu departament vam preparar la vacunació per a 150 pacients amb diabetis de més de 65 anys. Fins a 20 van cancel·lar la cita i set van marxar. Un em va dir:  'No em vull morir' i va marxar immediatament", ha explicat la doctora Maria Taranger en declaracions al Göteborgs Posten

Les autoritats sanitàries del país han destacat repetides vegades que els beneficis de la vacuna superen per molt els riscos, però el personal sanitari ha de passar hores donant explicacions a la població. Suècia recomana posar AstraZeneca només a persones més grans de 65 anys després de detectar diversos casos de trombes en dones de menys de 60, un efecte que va propiciar una aturada en l’administració de la vacuna en aquest i altres països. 

La directora d'un centre de salut d'Estocolm, Maria av Solstrale Stenson, ha relatat el cas d'una dona que va tenir un atac de pànic al saber que la vacunarien amb AstraZeneca, però després de superar-lo va decidir deixar-se vacunar perquè el perill que suposa el virus és més gran que el dels possibles efectes secundaris i va donar les gràcies al personal.

tracking