SEGRE

CORONAVIRUS VACUNES

Els perills de fer córrer fake news sobre les vacunes

Imatge d'arxiu de la vacuna AstraZeneca

La gent més gran de 60 anys té més probabilitats d'ingressar a l'UCI per no vacunar-se, que patir una trombosi per la vacuna AstraZeneca.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La directora de l’Organització Panamericana de la Salut (OPS), Carissa Etienne, va insistir aquest dimecres sobre els perills dels "rumors insidiosos i les teories conspiradores" entorn de les vacunes contra la covid-19 i va advertir que "inspiren por i costen vides".

"No totes les fonts són dignes de confiança i els rumors insidiosos i les teories de la conspiració continuen difonent-se, inspirant por i costant vides", va dir Etienne durant la roda de premsa setmanal de l’organització en la qual va fer un superficial repàs de l’expansió de la covid-19 a Amèrica.

Segons  Etienne, la desinformació "és una de les amenaces més greus" a la salut pública, perquè la informació no contrastada es "propaga ràpidament".

En aquest sentit, va indicar que l’OPS està col·laborant amb empreses tecnològiques com Twitter, Google i Facebook "per abordar les notícies falses i garantir que el públic pugui trobar fàcilment informació precisa".

"Però tots tenim un paper per exercir per evitar que aquests rumors es difonguin en línia o en converses. Si llegim o escoltem una cosa que sembla extravagant o impossible, probablement ho sigui. Abans de compartir alguna cosa, ens devem l’un a l’altre verificar la font i confirmar que la informació sigui veritable", va subratllar.

Així mateix, Etienne va demanar que no es difongui una informació sobre la que es tenen dubtes abans d’insistir que "les vacunes porten salvant milions de vides des de fa més de 100 anys".

"Avui dia, les vacunes estan ajudant a canviar el rumb d’aquesta pandèmia, qualsevol vacuna o medicament pot presentar efectes secundaris de cert nivell, però quan els reguladors nacionals autoritzen una vacuna o un medicament, o quan qui atorga una prequalificació o una autorització d’emergència, valorem els beneficis davant els riscos", va agregar.

En aquest sentit, va assegurar que dades inicials obtingudes a Xile i el Brasil indiquen una reducció de l’hospitalització en persones grans, en part, gràcies a les vacunes de la covid.

En un repàs general pel continent, va indicar que a Sud-amèrica, els contagis s’estan accelerant a Colòmbia, Veneçuela, Bolívia i l’Uruguai, mentre que Xile està experimentant un aplanament de la corba i el Brasil, "després d’alguns mesos difícils", està informant d’una caiguda de casos, inclosa la regió amazònica.

Per la seua part, Centroamérica continua informant d’un augment de les infeccions amb Cuba, Puerto Rico i la República Dominicana copant el rànquing dels països amb més casos nous.

Així mateix, va assegurar que al Canadà els casos continuen augmentant "en particular entre els joves d’entre 20 i 30 anys" i que als Estats Units les infeccions estan de nou en alça després de "mesos de declivi".

tracking