SEGRE

Des de quan se celebra Sant Jordi?

La Diada de Sant Jordi es caracteritza per l'intercanvi de llibres i roses, símbols de cultura i amor

Imatge d'arxiu dels carrers durant la Diada de Sant Jordi

Des de quan se celebra Sant Jordi?SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La festa de Sant Jordi se celebra el 23 d'abril, dia en què es va morir el cavaller Jordi l'any 303. El culte al Sant es va estendre arreu dels Països Catalans durant l'edat mitjana i des del 1456 és el patró oficial de Catalunya.

La versió catalana de la llegenda de Sant Jordi diu que després d'un combat aferrissat del cavaller i el drac, la bèstia va caure travessada pel ferro esmolat i que dels degotalls de sang que arribaven a terra en va néixer un roser que floria cada mes d'abril. Aquesta és l'explicació que la tradició oral dóna al costum de regalar roses per la diada de Sant Jordi, el 23 d'abril.

Al segle XV ja hi ha constància de la Fira dels Enamorats que se celebrava al voltant del Palau de la Generalitat, on s'instal·laven venedors de roses. Al mateix temps, ja era costum d'obsequiar amb una rosa les dones que assistien a l'eucaristia oficiada a la capella de Sant Jordi del palau

També s'especula que el costum de celebrar aquest dia amb roses té arrels romanes, concretament de les festes en honor de la deessa Flora, que més tard foren cristianitzades.

El dia de Sant Jordi i la seua celebració es va consolidar amb el moviment polític i cultural de la Renaixença, quan s'instaurà Sant Jordi com la diada patriòtica, cívica i cultural més celebrada a Catalunya. L'origen de la diada associada al llibre se situa als anys vint del segle passat, concretament al 7 d'octubre de 1927. El 1929, en plena Exposició internacional de Barcelona, els llibreters van sortir al carrer i la iniciativa va tenir un gran èxit. Per aquesta raó, es va decidir canviar la data al 23 d'abril, una data primaveral i que a més coincidia amb la mort d'escriptors com Shakespeare, Josep Pla i Cervantes.

tracking