SEGRE

XARXES SOCIALS ENQUESTA

El 78,5% dels espanyols considera que les xarxes socials menteixen

El 78,5% dels espanyols considera que les xarxes socials menteixen

El 78,5% dels espanyols considera que les xarxes socials menteixen

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El 78,5% dels espanyols creu que les xarxes socials menteixen, un 52,3% considera que a un nivell alt i un 26,2% a un nivell mitjà, segons conclou l’estudi demoscòpic realitzat per Alpha Research per a la Universitat Complutense de Madrid i la consultora de comunicació Torres y Carrera sobre el fenomen de les notícies falses.

Els resultats d’aquest estudi, recollits per Europa Press, mostren que el 60,6% de la societat espanyola afirma mantenir un alt nivell d’atenció informativa sobre el que succeeix en el món, sent els més interessats per l’actualitat els majors de 55 anys (72,7%), mentre que en els més joves aquesta preocupació baixa fins el 51,3%.

"A la joventut mai li ha interessat la informació meteorològica, a mesura que compleixes anys multipliques les consultes als portals de predicció", ha explicat el coordinador de l’estudi i director general de Torres y Carrera, Xurxo Torres.

Respecte al tipus de mijà elegit per informar-se, la televisió continua sent el preferit (77,3%) dels enquestats. No obstant, l’estudi apunta que el 82,4% dels joves enquestats entre 16 i 24 anys s’informen en primer lloc a través de les xarxes socials. "Aquest canvi de tendència és doblement significatiu: d’una banda, evidència que la finestra a través de la qual els joves veuen el món està associat a un model comunicatiu poc jeràrquic i menys corporatiu. Per un altre, mostra una gradual pèrdua d’interès per la veritat", opina Xurxo Torres.

Així mateix, la investigació publicada aquest dijous revela que al 36,4% dels enquestats entre els 16 i els 24 anys (Generació Z) no els  preocupa gaire que una informació que els interessa sigui falsa, mentre que la preocupació més gran se situa a la franja d’edat de 55 o més anys (78,7%).

En relació amb la credibilitat dels diferents canals informatius, l’estudi destaca que els mitjans tradicionals mantenen un alt nivell de credibilitat entre els majors de 40 anys, però per sota dels 39 anys estan molt més qüestionats.

"Una part significativa dels més joves és com si ens estiguessin dient: sabem que les xarxes generen més notícies falses, però ens és igual. Sent un canal tan rellevant a través del qual construeixen la seua realitat no deixa de ser preocupant i revela la necessitat de apostar per la formació específica en aquest àmbit per fer front a aquesta situació des de les etapes més primerenques", ha aclarit Cristóbal Fernández, vicedegà d’Estudiants i Comunicació de la Facultat de Ciències de la Informació i portaveu de l’UCM en el projecte Culebras.

Els canals a través dels quals la societat espanyola contrasta les notícies que els interessen són els webs oficials (65,1%), la premsa digital (50%) i la televisió (32,7%). Les xarxes socials apareixen en quart lloc (29,9%) tret d’en el cas dels joves (16-24 anys) que les pugen fins el tercer lloc (43%), per sobre de la televisió i a només 5 punts de la premsa digital.

En aquest sentit, els enquestats (66,8%) assenyalen Facebook com la xarxa social en la qual es troben més fake news. Segueixen Whatsapp (55,1%), Twitter (49,2%), Instagram (35,3%) i LinkedIn (7%).

"Assistim amb preocupació a la pèrdua de rellevància del tractament professional de la informació en la composició de la realitat que ens estem fent com a societat. El periodisme sempre ha representat un mesurador de la qualitat democràtica d’una societat i les dades, en aquests moments de proliferació digital de fake news, no conviden a l’optimisme", diu Cristóbal Fernández.

L’estudi revela que només la televisió i la premsa digital mantenen unes bones ràtios entre l’audiència, mentre la ràdio (35,8%) i la premsa paper (17,5%) es mouen en un terreny menys sòlid. Els joves entre 16 i 24 anys amb prou feines escolten la ràdio (15,8%) i molt menys llegeixen la premsa en paper (10,7%).

El treball de camp de l’enquesta es va realitzar entre el 2 i el 15 de març de 2021 i l’estudi es va desenvolupar a nivell nacional sobre una mostra de 1.500 enquestats online, els quals van ser seleccionats de manera aleatòria a partir dels 16 anys, seguint quotes de sexe i edat.

tracking