SEGRE

Humus, guacamole i altres untables vegetals: no tots són igual de saludables

Humus, guacamole i altres untables vegetals: no tots són igual de saludables

Humus, guacamole i altres untables vegetals: no tots són igual de saludables

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els untables vegetals són productes recomanables en general pel seu elevat percentatge de verdures i fruites, però cal vigilar els ingredients: alguns porten massa sal, d’altres tenen poca fibra o agreguen additius en excés.

Un recent estudi nutricional de 79 untables vegetals (hummus, guacamoles i altres cremes a base d’albergínia, llenties, rave, escalivada...) publicat a la revista OCU Salud d’abril conclou que la seua composició no sempre és la ideal.

  • Humus. El cigró, el seu ingredient principal, sol acompanyar-se de pasta de tahini, llimó i espècies, encara que tampoc no és estrany trobar-hi ingredients com el pebrot, les olives o les ametlles. El cas és que la majoria dels 46 productes analitzats té una bona aportació nutricional i obté una qualificació A o B en Nutriscore. A la resta, amb una C (un simple acceptable), sol penalitzar-los una excessiva aportació de sal o bé un pobre percentatge de cigrons, la qual cosa redueix el seu contingut en fibra. Els seus preus són molt diferents i varien entre els 4 i els 34 euros/kg. Entre els que obtenen millors resultats destaca l’Hummus clàssic de cigró de Carrefour (3,95 €/kg) per la seua excel·lent relació qualitat preu.

  • Guacamole. Els 15 productes analitzats contenen no menys d’un 90% d’alvocat, en molts casos acompanyat d’altres ingredients com la ceba, la tomata o el coriandre tallats molt fins. Tots ells tenen un bon perfil nutricional, per la qual cosa aconsegueixen una bona qualificació, una A o una B a Nutriscore. En qualsevol cas, no està de més comparar en l’etiquetatge la quantitat d’additius que incorporen o la quantitat de fibra. Encara que on més diferències hi ha és en el preu, que varia entre 8 i 17 euros.

  • Altres untables vegetals. En conjunt, són els untables amb un perfil nutricional menys interessant: només 3 dels 18 productes tenen una A a Nutriscore. Entre els problemes més estesos: el seu escàs percentatge de verdures, fruites o llegums, l’excés de sal (11 productes superen l’1%), la seua limitada aportació de fibra o la presència de colorants: n’hi havia en 7 dels 18 productes analitzats.
tracking