SEGRE

ARQUEOLOGIA INVESTIGACIÓ

Història d'Alguaire al descobert

Jornada de portes obertes per atansar la troballa de la tomba de la priora del convent santjoanista || Les restes de Jerònima de Gort, recuperades després de 4 anys de feina

Gran expectació ahir a la jornada de portes obertes per visitar les restes a Alguaire.

Gran expectació ahir a la jornada de portes obertes per visitar les restes a Alguaire.MAGDALENA ALTISENT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Jornada de portes obertes ahir a Alguaire per conèixer de prop el descobriment de la tomba de la priora del convent femení santjoanista Jerònima de Gort. La troballa es va produir dijous, quan una grua va aixecar la llosa de mil quilos que cobria les restes de la religiosa que va morir el 1601 als 74 anys i que es troba en un jaciment amb més de quatre-cents anys d’antiguitat.

La jornada, amb la qual el municipi va voler donar a conèixer aquest valuós descobriment, va comptar amb la presència de l’arqueòleg responsable de les tasques d’excavació i Araceli Coll, autora d’un treball d’investigació sobre els pergamins del monestir d’Alguaire. L’acte va estar amenitzat per alumnes de l’Escola de Música.

Els visitants van poder apreciar alguns dels materials trobats. Els experts van trobar les restes de la priora que encara conservava roba amb què va ser enterrada i mantenia un rosari entre les mans, així com dos anells. L’interior de la tomba es trobava molt deteriorat per la humitat. Els treballs es van iniciar fa ara quatre anys per part d’arqueòlegs de la Universitat de Barcelona i el consistori vol iniciar converses amb el Museu de Lleida per exposar les troballes perquè la tomba pugui visitar-se.

El consistori va destacar la importància del conjunt i la figura de Jerònima de Gort, que va canviar el model del monestir amb la seua arribada com a priora. A la zona s’han fet diverses excavacions i s’han trobat restes de l’estructura del convent del segle XIII. Aquesta és la primera tomba que es troba encara que no es descarta que n’hi hagi més al recinte.

tracking