SEGRE

És necessari un carnet de ciclista?

La convivència amb els vehicles a motor planteja possibles formes de regulació

Petits i grans van recórrer els carrers de Lleida amb bicicleta per reivindicar una mobilitat més sostenible a la ciutat.

Petits i grans van recórrer els carrers de Lleida amb bicicleta per reivindicar una mobilitat més sostenible a la ciutat.LAURA QUINTANA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Carnet per a ciclistes usuaris de la via pública? La bici com a vehicle de transport s’estén a Espanya, però la convivència amb els vehicles a motor planteja possibles formes de regulació que tenen partidaris i detractors. Un debat antic, però de plena actualitat. Aquest any, a Espanya, ja han mort 5 ciclistes en vies interurbanes.

L’Administració, els automobilistes, les víctimes, el col·lectiu professional i els usuaris ofereixen a EFE les seues opinions sobre això. L’educació víal des de l’escola sembla un punt comú en les diverses parts consultades. Després, uns reclamen permís especial de circulació i assegurança d’accidents i d’altres ho veuen com un estratagema dels lobbies interessats en obtenir beneficis econòmics.

LA DGT APOSTA PER LA FORMACIÓ I NO PREVEU EXAMEN NI PERMÍS

Des de la Direcció General de Trànsit (DGT) s’aposta per la formació, però no té sobre la taula cap tipus d’examen ni permís per als usuaris de la bicicleta. "Estem còmodes amb les mesures que s’estan prenent en altres països, com Portugal, on hi ha una formació a les escoles on se’ls ensenya als nens a anar amb bicicleta", comenta un portaveu de la DGT.

El pla portuguès va acompanyat de classes teòriques i practiques en circuit tancat i circulació en vies obertes al trànsit. "És a dir", afegeix el portaveu, "que des de les escoles es comenci a introduir l’aprenentatge de la bicis perquè els valors són els mateixos que utilitzaran en el futur amb altres mitjans de desplaçament. Diem sí a la formació i no a un examen o a un carnet.

LES VÍCTIMES: IDENTIFICACIÓ DEL VEHICLE I ASSEGURANÇA DE PROTECCIÓ

L’associació de víctimes de trànsit DIA exigeix a l’usuari de la bicicleta garanties que coneix les normes de tràfic i aposta per l’existència d’una identificació del vehicle i una assegurança de responsabilitat civil, segons explica a EFE el seu president Francisco Canes. "Si una bici colpeja un vianant en un pas zebra sorgeix un problema, la víctima es pot quedar sense cobrar perquè no hi ha segur que el cobreixi, ho hauria d’assumir l’infractor personalment amb el seu patrimoni, i si és insolvent no ho assumeix", afegeix Canes.

Per a aquesta associació, és "important que les bicis i patinets siguis identificables i tinguin assegurança, i que els que vagin per la calçada tinguin mínimes nocions de normatives de trànsit".

COL·LECTIU D’USUARIS, UN CARNET NO TÉ CAP NI PEUS

Fernando García, de l’Associació de ciclistes de Madrid Pedalibre, es refereix a la necessitat d’una formació viària des de les escoles, una assignatura "perquè els nens sàpiguen com funcionen els carrers i la mobilitat", però, "de cap manera" exigir el carnet. "Un carnet no té ni cap ni peus, això no passa a cap país, no és necessari. És un debat caduc i superat al cent per cent. A molts països s’ha plantejat i cap no exigeix carnet. La bici no causa danys a un tercer, sinó que el rep dels cotxes", ressalta.

Tampoc no considera García la necessitat d’una assegurança obligatòria perquè els danys i la probabilitat d’accidents no ho justifica.

CICLISTES PROFESSIONALS: "SOM MÉS PAPISTES QUE EL PAPA"

Alfonso Triviño, secretari de l’Associació de Ciclistes Professionals (ACP), afirma que a Espanya "som mes papistes que el papa, ja que en cap lloc del nostre entorn no fa falta carnet ni permís per anar amb bicicleta". És un debat que per a Triviño apareix de tant en tant "pels interessos dels lobbies de l’automòbil, reticents a compartir l’espai amb vehicles que van més a poc a poc." "Un altre lobby, el de les companyies d’assegurances, vol tenir un nínxol de mercat perquè tots els ciclistes es treguin un carnet i passin per caixa. Darrere del carnet després vindria l’assegurança obligatòria", subratlla.

L’ACP proposa un acord entre la DGT i el Ministeri d’Educació perquè sigui obligatòria l’assignatura d’educació viària, i que el vehicle de formació sigui la bici. Si aprova aquest mòdul, l’alumne pot disposar d’un carnet ciclista. "L’àmbit ha de ser la formació dels escolars i no la formalitat d’un carnet administratiu", postil·la Triviño.

Per la seua part, Eduardo Chozas, exprofessional del ciclisme i actual comentarista de televisió, creu que "seria necessari tenir una assegurança de responsabilitat civil perquè un ciclista pot atropellar i fer mal a algú o a l’altre vehicle, i això cal reparar-lo".

Chozas considera que seria bo "rebre alguna classe teòrica en algun estament públic per ensenyar normes de seguretat viària, una cosa elemental de circulació. Una cosa senzilla i pràctic, que no sigui tampoc tan complex com un carnet de conduir".

AUTOMOBILISTES: FORMACIÓ SI, LLICÈNCIA NO

"La formació en qualsevol tipus de vehicle que comparteixi la via és necessària perquè garanteix el coneixement de les normes, però exigir algun tipus de llicència que t’habiliti per portar la bici, no", apunta Antonio Lucas, director de Mobilitat i Seguretat Viària del RACE.

Sobre l’assegurança, Lucas comenta que un cicloturista que marxa de vacances "hauria de tenir algun tipus d’assegurança per a cas d’accident", mentre que en el cas de la persona que utilitza la bici per anar a treballar l’assegurança seria una opció personal, segons els riscos que assumeixi.

Per a Antonio Lucas l’important és regular els desplaçaments amb bicicleta perquè hi ha riscos des del punt de vista de la convivència viària, però no dissuadir. "Cal veure quin tipus d’assegurança i formació es necessita", conclou.

ELS ACTIVISTES DE LA BICI: UN CARNET LIMITARIA L’ÚS

Antonio Hurtado més que un usuari de la bicicleta es considera "un activista" que defensa per tots els mitjans aquest tipus de mobilitat. Abans que res, parla del respecte que han de tenir els cotxes davant de la bicicleta i del perill de dissuadir el seu ús amb carnets obligatoris. "No veig necessari un carnet. Els accidents es provoquen no perquè incomplim les normes, sinó perquè respecte als vehicles de motor estem desprotegits, no respecten ni velocitat ni distàncies. Les institucions han de complir els canvis normatius de protecció i fer infraestructures en l’àmbit urbà i interurbà", manifesta Hurtado.

Aquest activista considera que una llicència obligatòria "pot limitar l’ús de la bicicleta, i posar limitis no és bo". Afegeix que "quanta mes gent utilitzi la bici mes protegits estarem perquè se’ns tindrà més en compte".

"Els usuaris de la bici som ciutadans de segona i tercera; continua imperant el cotxe, és dominant, no se’ns té en compte. Amb un carnet això no canviaria", emfatitza Hurtado, qui no creu necessari una assegurança perquè "els accidents provocats per ciclistes són rars".

"Si s’obliga a una assegurança, un permís i una matriculació s’impediria que hi hagi més usuaris de la bicicleta", conclou Hurtado.

tracking