SEGRE

Catalunya descarta prolongar el toc de queda el 9 de maig si les dades són bones

L'avinguda Francesc Macià i la rambla Ferran de Lleida, ahir després del toc de queda.

El Govern contempla la possibilitat d'un confinament de cap de setmanaItmar Fabregat

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La consellera de la Presidència i portaveu del Govern en funcions, Meritxell Budó, ha descartat aquest dilluns prolongar mesures "excepcionals" com el toc de queda a partir del 9 de maig –quan decau l’estat d’alarma– si les dades epidemiològiques de Covid-19 evolucionen de forma favorable a Catalunya.

En una entrevista a Radio4 i La2, ha assegurat que la Generalitat analitzarà al llarg d’aquesta setmana quines mesures és necessari mantenir davant del final de l’estat d’alarma: "Tot el que no sigui necessari allargar, no l’allargarem". A més, ha explicat que el Govern vol aprovar un marc normatiu per poder aplicar aquest tipus de restriccions si les dades empitjoressin, amb l’aval final d’un jutge, i que aquest dimarts preveuen aprovar un "text normatiu" per donar-los empara legal.

També ha detallat que els serveis jurídics de la Generalitat que treballen en el decret han abordat aquesta qüestió amb el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) per garantir la seua viabilitat en cas que siguin necessàries.

Preguntada per si el confinament perimetral de Catalunya també decaurà, ha dit que "s’ha d’acabar de valorar" i que l’objectiu és avaluar com recuperar activitats econòmiques afectades, com la restauració, que podrà obrir de nit a partir del 9 de maig, segons va anunciar el Govern.

JUNTS I ERC

Sobre les negociacions d’investidura amb ERC, i preguntada per si contempla que Junts quedi fora del Govern, ha dit que el seu partit negocia amb l’objectiu d’estar en l’Executiu català i que "personalment" creu que la formació té vocació de govern.

Ha assegurat que ERC i Junts són dos formacions polítiques amb estratègies diferents que, tanmateix, han de donar resposta a la demanda del "52% de l’independentisme" i consensuar com abordar assumptes com la taula de diàleg o l’estratègia de confrontació, en les seues paraules, que proposa Junts.

REGLAMENT DEL PARLAMENT I 4M

Budó s’ha mostrat partidària de reformar el reglament del Parlament perquè els diputats jutjats per corrupció no siguin suspesos de forma preventiva, i ha avançat que Junts buscarà suports per aconseguir-ho: "El reglament ha de permetre afrontar d’una forma diferent una realitat, que per desgràcia a Catalunya vivim, fruit de la repressió."

Preguntada per si és el cas de la presidenta del Parlament, Laura Borràs, i de la seua investigació per presumptes irregularitats en contractes quan estava al capdavant de la Institució de les Lletres Catalanes, ha dit que "òbviament".

D’altra banda, ha lamentat la polarització que hi ha hagut a la campanya de les eleccions madrilenyes, al seu judici, "amb debats amb candidats que marxen o que no es presenten" i, per tant, perden l’oportunitat de defensar les seues idees, ha dit Budó.

tracking