SEGRE

SALUT PREVENCIÓ

Proves a 10.700 lleidatans per malalties cardiovasculars

Al Bus de la Salut, que adverteix de l'auge de l'obesitat i el sedentarisme

Presentació ahir dels resultats del projecte a la Diputació.

Presentació ahir dels resultats del projecte a la Diputació.DIPUTACIÓN DE LLEIDA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Bus de la Salut ha fet proves de diagnòstic precoç de malalties cardiovasculars a un total de 10.700 lleidatans des de l’inici del projecte, el 2015, a tota la província de Lleida, i alerta de l’obesitat i del sedentarisme detectats en els pacients atesos a causa dels hàbits de vida poc saludables. En una presentació ahir al costat del president de la Diputació, Joan Talarn, l’investigador que dirigeix el projecte, Marcel·lí Bermúdez, va destacar que des de l’inici s’han fet 10.700 proves de diagnòstic precoç, ja que dels 8.330 pacients que formen part de l’estudi se n’ha tornat a citar 2.370 per a un seguiment.

Els resultats mostren que un 20 per cent presenten ateromatosi severa, per la qual cosa tenen més risc de patir un infart o un ictus. Bermúdez va remarcar en aquest sentit que el projecte ha permès detectar de forma precoç patologies que no sabien que tenien, la qual cosa ha fet possible una actuació prèvia per evitar futures malalties o episodis cardiovasculars.

El 37% de les persones ateses presenten obesitat i sis de cada deu fan poca activitat física

D’aquesta forma, a un 37,7 per cent dels pacients se’ls va diagnosticar prediabetis; a un 33,2%, hipertensió; alteracions renals a un 15,8%, i alts nivells de colesterol al 53,7%. Va destacar que el 42% dels pacients tenen sobrepès i un 37%, obesitat. Així mateix, un 60% fan poca activitat física. Per això, Bermúdez va insistir en la importància d’evitar el sedentarisme i seguir una dieta saludable entre les persones amb algun factor de risc cardiovascular o renal.

Després de la segona fase, en la qual s’està fent un seguiment dels pacients, els investigadors ja han detectat un empitjorament de les patologies per la “falsa sensació” d’alguns de no sentir-se vulnerables. Bermúdez va aprofitar per demanar col·laboració per part de les administracions per poder fer estudis a 1.300 pacients més durant aquest any. A més, el projecte farà un estudi sobre les seqüeles de la Covid-19 en persones amb factors de risc.

tracking