SEGRE

El TSJC avala les mesures anticovid a Catalunya

Ratifica restringir les reunions a sis persones i la prohibició de consumir en grup aliments o begudes al carrer fora de bars o restaurants, entre d'altres

Imatge de clients en una terrassa de Lleida ciutat diumenge passat.

Imatge de clients en una terrassa de Lleida ciutat diumenge passat.MAITE MONNÉ

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha avalat restringir les reunions a sis persones i la limitació del 50% en l'aforament d'actes religiosos a partir del 9 de maig, quan decau l'estat d'alarma. Aquestes són les dues principals mesures que planteja el Govern i que necessitaven el permís judicial perquè afecten drets fonamentals. A més, el tribunal també ratifica la prohibició de consumir en grup aliments o begudes al carrer fora de bars o restaurants (vegeu resolució en PDF).

Pel que fa als actes i cerimònies civils, es fixa un màxim de 500 persones, o bé un miler si hi ha bona ventilació o l'esdeveniment es produeix a l'aire lliure. La resolució conté un vot particular signat per dos magistrats, però és concorrent amb la línia principal del tribunal.

Les mesures aprovades pel Procicat

El Procicat ha aprovat les noves restriccions que s'aplicaran a partir del diumenge i que estaran vigents durant 15 dies. Des del 9 de maig no hi haurà toc de queda nocturn i desapareixerà el confinament perimetral de Catalunya, però es manté la limitació a sis persones en reunions. A més, la restauració podrà obrir fins a les 23 h, com esport i cultura; i el comerç fins a les 22 h. Parcs i fires d'atraccions podran reobrir amb un aforament del 30%, tots els ensenyaments reglats recuperaran la presencialitat plena, i les activitats per a gent gran en equipaments cívics podran arribar al 50% d'aforament. Pel que fa a actes religiosos, es manté un aforament del 50% i un màxim de 500 persones, que es pot ampliar a 1.000 amb bona ventilació.

La resolució estableix que aquestes noves mesures s'allargaran entre el 9 i el 23 de maig ambdós inclosos. La prohibició de reunions de més de sis persones i l'aforament del 50% dels actes religiosos tenen l'aval del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, segons ha destacat el conseller d'Interior, Miquel Sàmper.

Sàmper ha fet esment de "la descoordinació que hi comença a haver entre tribunals" i s'ha referit a que els tribunals dels País Valencià i les Balears mantenen el toc de queda i el País Basc no ho permet. "El que hauria d'haver fet l'estat espanyol és redactar un decret que amb claredat permetés a les autonomies prendre les decisions restrictives de drets fonamentals quan fos necessari", ha dit.

Aquest divendres el Departament d'Interior es reunirà amb el sector de l'oci nocturn per tractar el pla sectorial per la reobertura d'aquests establiments, si bé serà el PROCICAT que haurà de prendre la decisió definitiva, ha advertit Sàmper. Sobre la taula hi ha la possibilitat de permetre a aquests establiments fer l'horari dels bars, ha admès.

Les dades "van pel bon camí"

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha assenyalat que les dades epidemiològiques van "pel bon camí" i que la vacunació avança a "bon ritme" i ha raonat que aquest context permet flexibilitzar les mesures. Ara bé, Vergés ha fet una crida a no relaxar-se i a continuar amb les mesures de prevenció de contagis. "Seria un gran error pensar que l'epidèmia s'ha acabat", ha advertit. En aquests moments, a Catalunya hi ha 468 persones a les UCI a causa de la covid-19; 1.432 ingressades i s'han confirmat més de 9.000 casos en la darrera setmana.

La consellera ha afirmat que la durada de 15 dies de la resolució respon a "la lògica" de "consolidar els passos endavant" i "deixar espai" a la vacunació i ha recalcat que a partir de dilluns es veurà un "canvi evident en positiu". Vergés ha valorat que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), en la ratificació de les restriccions que afecten drets fonamentals, ha vist la "idoneïtat", "proporcionalitat" i "necessitat" de la proposta feta pel Govern.

El secretari general de Salut, Marc Ramentol, ha justificat que es mantingui la limitació de trobades de sis persones –una de les mesures ratificades pel TSJC- al fet que, tot i l'avanç de la vacunació, una part "molt significativa" de la població de menys de 60 anys encara no estigui immunitzada i que, precisament, és la "més habitual" a tenir una " interacció social àmplia".

tracking