SEGRE

Què es pot fer i què no a Catalunya a partir del 9 de maig?

Veïns de Lleida a la terrassa del bar Beat a l'avinguda Doctora Castells de Lleida.

Lleida tallarà quatre carrers durant la festa major per facilitar la instal·lació de vetlladors a bars i restaurants

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El 9 de maig a les 00:00 s'acaba l'estat d'alarma, en vigor des del 25 d'octubre del 2020. Bona part de les restriccions i mesures canviaran a partir de diumenge, mentre que d'altres es mantindran.

Entre les que desapareixen, hi ha el toc de queda i el tancament perimetral de Catalunya. Es permet la lliure mobilitat durant tot el dia i la lliure entrada i sortida de Catalunya, tot i que es recomana limitar els desplaçaments fora del domicili. El Govern treballava en un marc normatiu per poder decretar un nou toc de queda si fos necessari, però finalment s'ha descartat aquesta opció.

Entre el que, de moment, es manté són les restriccions pel que fa a les trobades i reunions de persones, restriccions que han estat avalades pel TSJC. El nombre màxim de persones permès es manté en sis, tot i que no cal mantindre el límit de les bombolles de convivència. . Per tant, es podrien reunir fins a sis persones de sis bombolles diferents, tot i que es recorda que cal seguir restringint la interacció social.

Una altra de les novetats més esperada és la que afecta al sector de l'hostaleria: interiors i terrasses de bars i restaurants poden obrir sense interrupcions de 6 a 23h amb un aforament del 30% i dos metres entre taules, que, com a màxim, poden ser ocupades per 4 persones. Si es tracta d'un grup bombolla, es permetrà asseure's juntes a fins a sis persones.

Pel que fa al comerç, l'horari d'obertura serà de 6 a 22h, segons l'autorització habitual. Aquesta limitació horària no afecta els serveis essencials. S'ha de recordar que l'aforament no pot superar el 30%.

Les activitats culturals, recreatives i espectacles públics es poden fer fins a les 23h.  Aquesta mesura inclou parcs temàtics com PortAventura o el Tibidabo (que reobriran el dia 15) amb un aforament del 30%. Sales de jocs, bingos, casinos i espais infantils lúdics també s'han de limitar al 30%. Pel que fa als parcs i jardins públics i altres àrees de jocs infantils a l'aire lliure, l'ocupació ha de ser del 50%. També s'han de limitar al 50% els aforaments de biblioteques, sales d'exposicions i centres cívics. El mateix 50% que han de respectar cines, teatres, auditoris i circs però amb un màxim de 500 persones (o de 1.000 si compleixen amb les condicions de ventilació i control), sempre que tothom estigui assegut, amb registre previ i assignació de seients. D'altra banda es poden tornar a celebrar gales, entregues de premis i festivals culturals. 

Els actes religiosos i cerimònies comptaran amb l'assistència limitada al 50% amb un màxim de 500 persones.

L'activitat esportiva estarà permesa de 6 a 23h. Es permeten totes les competicions esportives federades, amb públic al 50% si hi ha seient preassignat. També es manté el 50% d'aforament a les piscines. Es permeten activitats a l'aire lliure sense limitació de persones.

Pel que fa a ensenyament, la principal novetat és la docència presencial al 100% a batxillerat i fins a un 30% en l'etapa universitària. 

Se segueix recomanant el teletreball i si no es possible, flexibilitat horària per esglaonar l'entrada i sortida de la eina. Segueixen suspesos els congressos i convencions.

tracking