SEGRE

MEMÒRIA HISTÒRICA GUERRA CIVIL

El Soleràs restaura el seu passat

Les restes de 137 persones trobades en una fossa comuna ja reposen al cementiri d'aquesta localitat || Només nou cossos han pogut ser identificats

Les restes van ser enterrades en 6 nínxols, a l’espera de mostres genètiques que permetin identificar-los.

Les restes van ser enterrades en 6 nínxols, a l’espera de mostres genètiques que permetin identificar-los.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les restes de 137 persones que van morir durant la Guerra Civil, i que la Generalitat va recuperar d’una fossa comuna del Soleràs, reposen des d’ahir al cementiri d’aquesta localitat de les Garrigues. Van ser enterrats en sis nínxols “amb l’esperança” que en un futur es puguin identificar a partir de noves dades genètiques, va dir la consellera de Justícia, Ester Capella, durant l’acte institucional.

Per la seua part, l’alcalde del Soleràs, Jordi Sarlé, va qualificar l’acte d’“històric i un pas endavant per al projecte de memòria històrica”, i va afegir que l’obertura de la fossa, l’any 2017, ha propiciat que els veïns del poble hagin començat a parlar dels fets que van passar durant la Guerra Civil al municipi. L’excavació de la fossa va permetre trobar un total de 146 cossos, la majoria de soldats republicans, encara que també s’hi van localitzar soldats del bàndol nacional i alguns civils. El programa d’identificació genètica impulsat per Justícia ha permès posar nom i cognoms a nou d’aquests cossos.

En aquest sentit, la consellera també va aprofitar l’acte d’ahir per fer entrega a la família de les restes de Josep Pérez Fajardo, un soldat republicà de vint-i-un anys de Barcelona que recentment va ser identificat. La seua neboda, Maria Rey, va assegurar que es tracta d’un dia “molt important” perquè “per fi” podrien enterrar les restes del seu oncle juntament amb les dels seus avis. “Els torno el seu fill, que no sabien on era i mai no van tenir un lloc al qual acudir per posar flors.” També es va col·locar una placa de la Xarxa d’Espais de Memòria Democràtica al nou cementiri del municipi.

Les restes van ser enterrades en 6 nínxols, a l’espera de mostres genètiques que permetin identificar-los.

Les restes van ser enterrades en 6 nínxols, a l’espera de mostres genètiques que permetin identificar-los.ACN

tracking