SEGRE

CIÈNCIA ESPAI

Tren de satèl·lits al cel

Una flota dels Starlink del magnat Elon Musk s'ha vist en les últimes nits || L'objectiu és llançar-ne 1.600 i proporcionar internet d'alta velocitat

El coet xinès viatja sense control a 28.000 quilòmetres per hora.

El coet xinès viatja sense control a 28.000 quilòmetres per hora.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

En els últims dies s’han pogut veure al cel de diferents punts de Catalunya unes estranyes llums que avançaven de forma ordenada i recta en línia que van sorprendre molta gent i van omplir les xarxes de vídeos. Es tracta de la flota de satèl·lits Starlink llançats per la companyia Space X, propietat del multimilionari Elon Musk, també impulsor de la marca automobilística Tesla.

El projecte va començar l’any 2015 i es va llançar a l’espai per primera vegada el març del 2018. Des d’aleshores l’empresa de Musk ha realitzat 25 llançaments, amb 1.500 satèl·lits, i després de cada operació aquests objectes protagonitzen una sèrie de moviments en fila índia per ajustar-se en l’altura i la inclinació desitjada.

L’objectiu d’aquest projecte és proveir internet d’alta velocitat zones rurals i països del tercer món a baix cost. La brillantor que desprenen aquests satèl·lits des del cel, i que pot confondre’s amb estrelles, és perquè van equipats amb uns panells solars capaços de reflectir la llum del sol.

Aquesta condició, que ha permès que molts hagin pogut seguir els llançaments aquests dies, també ha estat molt críticada pels astrònoms, ja que el reflex que emeten impedeix realitzar un bon treball d’observació del cel nocturn. Això ha provocat que el propietari de Space X s’hagi compromès a enfosquir els satèl·lits amb un recobriment que hauria de reduir-ne la brillantor sense deixar un senyal tan visible com el que s’ha pogut observar aquesta setmana.

El coet xinès sense control pot caure a l’Atlàntic de matinada ? Els últims càlculs estimen que el coet xinès Llarga Marxa 5B, que viatja sense control a 28.000 km/h, caurà sobre la Terra la pròxima matinada però es desconeix quan i on, encara que podria ser a l’Atlàntic. L’artefacte sobrevolarà la Península tres minuts i les probabilitats de caure-hi són del 0,3%. Aquestes dades canvien a mesura que s’atansa el moment, però està previst que es precipitarà entre els paral·lels 40º nord i 40º sud. El primer passa a prop de Madrid, el segon ho fa al sud de Sud-àfrica, per la qual cosa es creu que caurà a l’Atlàntic.

tracking