SEGRE

Les excuses més estranyes a la policia per esquivar les restriccions

Els mossos desplegats arreu de Catalunya s'han trobat amb tota mena d'explicacions, arguments i excuses inversemblants

Imatge d'arxiu d'un control dels Mossos

Imatge d'arxiu d'un control dels MossosMOSSOS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Amb l'objectiu de contenir la pandèmia de la Covid-19 declarada al març de l'any passat, les restriccions en matèria de salut pública han anat canviant, com també ho han fet els nombrosos controls que els mossos d'esquadra han hagut de realitzar. La mobilitat i la llibertat de circulació s'han vist sovint afectades, especialment durant les nits. Aquest fet ha comportat que els agents hagin escoltat tota mena d'arguments i explicacions de ciutadans peculiars.

Situacions i explicacions per triar i remenar

Segons han explicat els Mossos d'Esquadra, a Vic (Osona) s'hi van produir dues situacions on les excuses per poder moure's eren bastant inversemblants, com és el cas d'una persona que volia comprovar expressament que és el que passava si no seguia les restriccions i veure si seria sancionada, així que va decidir no seguir els protocols del confinament, bàsicament per veure si era denunciada. O una dona que necessitava donar tombs nocturns amb el cotxe per aconseguir dormir al seu nadó.

També un veí de Castellgalí, al Bages, explicava als agents que havia d'anar a Manresa obligatòriament, per canviar la pila del seu rellotge, ja que era l'únic en el qual confiava per no desorientar-se.

Els agents desplegats a les diferents vies de circulació durant el període de març de l'any passat s'han trobat amb situacions que eren poc previsibles, com la recurrent explicació d'alguns ciutadans que explicaven que havien d'anar a posar una espelma o fer una promesa al monestir de Montserrat.

La mort de Diego Armando Maradona també va ser el pretext d'un home al qual es va denunciar quan tornava al seu domicili des de l'Arc del Triomf de Barcelona. Plorar pel seu ídol no justificava el llarg desplaçament sense mascareta. La gran capital va atreure visitants d'altres municipis sense causa justificada, com és el cas d'un home que va al·legar que al seu poble no hi havia centres comercials.

El període de confinament i restriccions es pot descriure com una etapa dura en molts sentits, com és el cas d'un barceloní que s'excusava del confinament explicant que havia concertat una trobada sexual a través d'una aplicació de contactes i donava a entendre als agents que ell hi tenia dret després de tant de temps sense relacions. Una també de les excuses més recurrents que hi van escoltar els mossos, de ciutadans de Barcelona, era que necessitaven fugir de casa perquè la seua parella era insuportable o estava histèrica.

Les sorprenents excuses van anar en augment amb altres fets de difícil justificació pel que fa al trencament del confinament comarcal o a l'incompliment del toc de queda. Entre ells, destaca el d'un home que s'havia deixat la bàscula al seu lloc de treball a Barberà del Vallès i en ser aturat en un control a la Meridiana va explicar que li feia molta falta perquè feia dues setmanes que no s'havia pesat.

Però la incredulitat dels mossos anava a més amb excuses com la necessitat d'anar a comprar un pastís o sortir només per estirar una mica les cames després de comprovar que la persona es trobava a quilòmetres de casa seua. També és remarcable el cas d'una senyora d'avançada edat a Tarragona que ho va justificar per poder anar de ventre amb normalitat. Venir de missa, anar a comprar un robot de cuina o fer una escapada nocturna per poder estrenar una màscara de gas d'estil militar, van ser altres dels fets que hi van viure els agents.

Algunes situacions podien merèixer un vot de confiança, mentre que d'altres acaben en denúncia, com és el cas d'anar tota una família des de Gandesa a un ginecòleg ubicat a més de 200 quilòmetres de distància, o desplaçar-se des de Lleida fins a l'Hospitalet de l'Infant per portar una jaqueta al fill per a una entrevista de treball.

El cas d'un suposat dentista que es desplaçava entre Verges i Torroella de Montgrí també va acabar en denúncia. Tot i que va al·legar que transportava tela per a la confecció de mascaretes, els agents vam comprovar que venia de buscar espàrrecs. També va intentar tenir més sort un veí de Salt, al Gironès, que venia de Sant Feliu de Guíxols amb l'excusa que feia els àpats a casa del seu germà atès que no sabia cuinar. Tot i que va intentar convèncer als agents que es quedaria a viure en aquell domicili i així evitar aquests desplaçaments, l'home va dir que tornava a casa per buscar un coixí pel mal d'esquena.

En definitiva els mossos desplegats arreu de Catalunya han viscut i s'han trobat amb tota mena de situació, explicació i argument que quedaran sempre en la memòria dels agents durant molt de temps.

tracking