SEGRE

TURISME POLÈMICA

Grècia obre les portes al turisme

Les xifres de contagi encara són elevades

Grècia obre les portes al turisme

Grècia obre les portes al turismeEFE/EPA/PANTELIS SAITAS/Archivo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Grècia ha aixecat aquest divendres les limitacions a la mobilitat i ha obert les seues portes al turisme, el que torna un sentiment de normalitat a una població exhausta després de sis mesos de confinament, però que, amb xifres encara molt elevades de contagis, comporta el risc d’una propagació més gran de la pandèmia.

Per als grecs el canvi potser més important és que poden tornar a viatjar a les seues cases d’estiueig o visitar els seus familiars als pobles, ja que des d’avui desapareix la prohibició de desplaçar-se entre regions.

Qui ho faci amb cotxe no ha de prendre mesures de seguretat addicionals, si bé el Govern recomana que abans d’emprendre el viatge es facin proves ràpides o casolanes.

VIATJAR AMB PROVES

Per als desplaçaments cap a les illes en ferri -poden operar amb una ocupació màxima del 85 %- o avió és obligatori tant per a nacionals com per a turistes presentar alguna de les següents opcions: certificat de vacunació, obtingut 14 dies després de la segona dosi; prova PCR negativa realitzada 72 hores abans del viatge; prova ràpida o casolana efectuada 24 hores abans, o un certificat que s’ha superat la malaltia i que serà vàlid des de dos fins nou mesos després de patir-la.

El certificat s’obté a la plataforma self-testing.gov.gr, en el cas de les proves casolanes, o en els centres de diagnòstic públics o privats on s’hagin realitzat.

Un altre factor essencial que canvia a partir d’avui és que es pot entrar a les botigues no essencials sense cita prèvia, com era obligatori des que a finals de març van reobrir els comerços.

No obstant, es manté inalterada la limitació de només un client per cada 25 metres quadrats, com també els protocols de distància i l’obligatorietat de portar màscara a tot arreu.

La imatge als carrers va començar a canviar el passat 3 de maig quan van reobrir bars i restaurants a l’aire lliure després de mig any amb el cadenat rigorosament llançat tret de per als serveis d’entrega.

Amb aquesta obertura va començar també a relaxar-se el toc de queda que a partir d’avui serà fins i tot mes breu i regirà des de dos quarts d’una de la matinada fins les cinc del matí, la qual cosa permet a la restauració tancar a mitjanit.

Des d’avui reobren també els museus -els llocs arqueològics ja ho van fer el 22 de març-.

TURISME SENSE RISCOS?

Una de les metes principals de l’aixecament de restriccions ha estat poder reobrir el turisme, el motor principal de l’economia grega doncs genera entre el 25 i el 30 per cent del seu producte interior brut.

El Govern ha promès per activa i passiva que l’obertura al turisme s’efectua prenent totes les cauteles possibles i sense gairebé riscos.

En una entrevista amb Efe, el ministre de Turisme, Jaris Theojaris, recalcava aquest dijous que hi ha diversos estudis rellevants - de la Universitat de Yale (R.Unit) i de l'Institu Robert Koch (Alemanya)- que han demostrat que el turisme comporta un "risc baix" de propagació en comparació amb altres factors.

El cas és que de moment la incidència acumulada actual en Grècia continua sent molt elevada -de gairebé 270 a 14 dies i de 162 a 7 dies per cada 100 000 habitants- i la pressió sobre el precari sistema de salut pública continua sent molt elevat.

En les últimes setmanes les xifres de contagis s’han estabilitzat lleugerament, però continuen superant amb escreix els 2.000 casos diaris, en un país amb prop d’onze milions d’habitants.

Dins de tot els experts sanitaris veuen signes positius en el fet que en les últimes setmanes les altes hospitalàries han començat a superar els ingressos.

Amb tot, el Govern del conservador Kyriakos Mitsotakis afirma que Grècia està ben equipada per oferir seguretat al turisme, perquè ha creat un "tallafoc" a les illes, en haver llançat una campanya de vacunació horitzontal que, assegura, portarà que a finals de juny estaran vacunats tots els seus habitants.

Les illes són precisament la baula més feble de la salut pública hel·lena, doncs l’atenció hospitalària allà és molt mes precària.

Per aquest motiu, l’Executiu va optar per crear per a elles un operatiu de vacunació diferent, horitzontal i sense distinció d’edat: ha immunitzat ja la població de les més petites, espera acabar-ho a finals de maig en les mitjanes, i a finals de juny en les que superen els 100.000 habitants.

Això significa que quan comenci a arrancar la temporada alta, estaran previsiblement vacunats tots els insulars. Mentrestant, el risc segueix.

tracking