SEGRE

ESNOTICIA

La vacunació massiva a la població de 16 a 39 anys començarà al juliol

Salut confirma que el juny serà el torn dels de 40 a 49 i preveu administrar dosis als de 12 a 15 anys aquest estiu || El 15% dels lleidatans, ja immunitzats

Usuaris del CAP de rambla Ferran de Lleida fan cua per vacunar-se a la llar Democràcia.

Usuaris del CAP de rambla Ferran de Lleida fan cua per vacunar-se a la llar Democràcia.MAITE MONNÉ

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El departament de Salut calcula que començarà a vacunar la franja de 40 a 49 anys a mitjans de juny o fins i tot abans i als de 16 a 40 anys al juliol, segons va afirmar ahir la subdirectora general de Promoció de la Salut, Carmen Cabezas, a RAC1. Cabezas va explicar que la franja d’edat que s’està vacunant ara, de 50 a 59 anys, és molt nombrosa, però que el ritme d’administració de dosis augmentarà.

Així, quant als menors de 40, Salut podria fer una convocatòria “generalitzada” al juliol en la qual ja no se seguirà un criteri d’edat, però que seria a partir dels 16 anys, ja que la vacuna de Pfizer està indicada des d’aquesta edat. Cabezas va explicar que així s’ha fet en alguns països al tractar-se de franges d’edat amb menys possibilitats d’hospitalització i perquè costa més aconseguir cobertures de vacunació altes. Amb tot, encara no hi ha una decisió definitiva. Preguntada sobre què passa si una persona es troba de vacances quan li toqui vacunar-se, Cabezas va enviar un missatge de tranquil·litat, ja que es podrà retardar la cita.

Respecte als menors de 16 anys, Cabezas va dir que hi ha estudis que apunten que l’efectivitat de vacunar els de 12 a 15 anys és gairebé del 100%. En aquest sentit, confia que “segurament” a l’estiu també se’ls podria immunitzar.

Sobre la situació actual, a Lleida, el 15,4% de la població (67.820 persones) ja està immunitzada i el 32,6% (143.249 persones) té una dosi. A més, la vacunació als de 50-59 anys avança ràpid i el 25,6% té una dosi, davant del 14% de la mitjana de Catalunya.

El personal essencial pendent, a partir de dilluns

Dilluns vinent, el departament de Salut reiniciarà la vacunació dels membres de col·lectius essencials –a Lleida són el 30%– que no van poder rebre la primera dosi de la vacuna d’AstraZeneca a causa de l’aturada perquè es va canviar el criteri d’edat de la seua administració a partir dels 60 anys. Així ho va confirmar ahir la subdirectora de Promoció de la Salut, Carmen Cabezas, que va afegir que es prioritzarà sobretot personal essencial, com els mestres que treballen amb els “més petits” perquè és una etapa escolar en què la presencialitat és clau.

Sanitat no recomana ni AstraZeneca ni Janssen a persones amb plaquetes baixes per heparina

Per això, no s’inclou en aquest col·lectiu, per exemple, els professors universitaris.Així mateix, Cabezas va garantir que una vegada hi hagi una decisió la setmana que ve sobre com completar la pauta de vacunació als menors de 60 que van rebre una dosi d’AstraZeneca, es programaran les cites. Va afirmar que no és un problema que passin fins a setze setmanes després de la primera dosi.

En un altre ordre, el ministeri de Sanitat desaconsella administrar dosis d’AstraZeneca i Janssen a persones amb antecedent de trombocitopènia (nivell baix de plaquetes) induït per heparina i aconsella posar les de Pfizer o Moderna (amb ARN del virus) a embarassades i lactants. 

tracking