SEGRE

GUIA

El Brasil vacuna contra la covid a tota una ciutat per a un estudi inèdit

El Brasil vacuna contra la covid a tota una ciutat per a un estudi inèdit

El Brasil vacuna contra la covid a tota una ciutat per a un estudi inèdit

El Brasil vacuna contra la covid a tota una ciutat per a un estudi inèditEFE/EPA/DIEGO AZUBEL/Archivo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Brasil, un dels països més castigats per la pandèmia al món, va iniciar a primera hora d’aquest diumenge una campanya per vacunar contra la covid-19 tots els adults de Botucatu, ciutat de 150.000 habitants, en el marc d’un estudi per analitzar l’eficàcia d’una immunització massiva.

Els responsables del projecte es van imposar la meta de vacunar aquest diumenge a unes 80.000 persones d’entre 18 i 60 anys, que corresponen a poc més del 80 % dels 106.000 adults de Botucatu, una ciutat a l’interior de l’estat de São Paulo ubicada a 237 quilòmetres de la capital regional.

Com els majors de 60 anys ja havien estat vacunats durant la campanya nacional d’immunització iniciada el 18 de gener passat, l’expectativa és que tots els adults de la ciutat estiguin immunitzats al final del dia.

La campanya forma part d’un estudi inèdit promogut pel Ministeri de Salut i la Universidad Estatal Paulista (Unesp) per estudiar l’eficàcia de la immunització massiva amb la vacuna desenvolupada conjuntament pel laboratori AstraZeneca i la Universitat d’Oxford.

Al projecte li és donat suport per la Fundación Oswaldo Cruz (Fiocruz), principal centre d’investigació en salut d’Amèrica Llatina; la Universitat d’Oxford i la Fundació Bill i Melinda Gates.

La campanya va ser oberta pel ministre brasiler de Salut, Marcelo Queiroga, i va aprofitar tant els llocs públics de salut com els locals tradicionals de votació, ja que l’autoritat electoral té el llistat complet d’adults i la capacitat de convocar-los.

L’experiment és similar a un de posat en marxa fa algunes setmanes en Serrana, una altra ciutat de l’interior de l’estat de São Paulo, però amb la diferència que en aquest municipi es va utilitzar la vacuna desenvolupada pel laboratori xinès Sinovac i la població adulta va ser immunitzada en una campanya de gairebé un mes de durada.

En aquest estudi de fase quatre, a més de verificar la capacitat de la vacuna d’Oxford per reduir els casos, les hospitalitzacions i les morts per covid-19, es pretén analitzar l’eficàcia de la vacunació massiva i la de l’inmunizante contra les noves variants del coronavirus en circulació al Brasil.

L’experiment té una durada de vuit mesos i inclou l’aplicació de les dos dosis de la vacuna i el seguiment de l’estat de salut de tots els que van ser immunitzats, així com el dels habitants de les ciutats veïnes, que seran utilitzats com a base per a una comparació.

Els encarregats de l’estudi sotmetran a exàmens genètics els qui contreguin el virus després de ser immunitzats per identificar les variants que continuen provocant casos de covid.

L’estudi pot ajudar a definir estratègies a seguir després de la vacunació contra covid al Brasil, el segon país al món en nombre de morts per la malaltia, amb prop de 435.000 víctimes, i el tercer en nombre de contagis, amb uns 15,6 milions de casos.

El Brasil, amb 84 milions de vacunes ja distribuïdes a tot el país dels laboratoris AstraZeneca, Sinovac i Pfizer, ja va aplicar la primera dosi dels inmunizantes a prop del 19 % de la seua població i les dos dosis a gairebé el 10 %.

El nombre de morts per coronavirus al Brasil ve caient lentament i gradualment després del pic de la segona onada de la pandèmia, que el país va registrar el març i l’abril d’aquest any, quan va arribar a registrar rècords de més de 4.000 morts diàries i de 100.000 casos per dia.

La mitjana de morts en una setmana va caure dissabte fins 1.914 diàries, el menor en dos mesos, i el de contagis es va ubicar en 62.951 diaris, un número en un 4,9 % superior al de fa exactament una setmana (59.986 casos diaris el 8 de maig).

tracking