SEGRE

Floquet de Neu: 55 anys de l'arribada a Barcelona del goril·la albí més universal

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El 1966 va arribar al Zoo de Barcelona una cria de goril·la albí que, després d’un període d’aclimatació, es va convertir, no només en el principal reclam del zoològic de la ciutat, sinó en tota una icona de la marca Barcelona, fins la seua mort al novembre del 2003 a causa d’un càncer de pell, als seus 39 anys. Amb 187 quilos de pes i 1,63 d’estatura va tenir 22 fills (dels quals sobreviuen tres), onze nets i tres besnets. Cap d’ells no va ser albí.

La seua història es remunta a començaments de 1966 quan un grup d’agricultors va matar una femella de goril·la que es menjava els seus cultius de plàtans i cafè a la selva de Nkó a Rio Muni (Guinea Equatorial) i van trobar una cria de goril·la, totalment blanca, abraçada al cos de la seua mare. Un dels agricultors, Benito Manié, es va emportar a la seua casa a la cria per oferir-la, poc després, al primatòleg i conservador del centre de fauna d’Ikunde, Jordi Sabater Pi.

Després d’un procés d’aclimataciòn, controlat pel professor Arthur Ripoelle, director del Centre d’Investigaciòn de Primats de la Universitat de Tulane a Nova Orleans, va acabar traslladat al Zoo de Barcelona, d’això fa ja 55 anys, per unes 15.000 pessetes de l’època. Al principi la seua presència al zoo, malgrat ser presentat en roda de premsa a la ciutat comtal, va passar desapercebuda fins que el 1967, dos científics, Ripoell i Zahal, van publicar un extens artícle a la revista "National Geographic" que van titular "Snowflake, the world’s first white gorilla". I del "Showfalke" en anglès va passar a ser conegut com a "Copito de Nieva" o "Floquet de Neu" en la seua normalització al català.

Durant els seus primers mesos d’estacia a Barcelona, i abans de ser ubicat definitivament al zooògic del Parc de la Ciutadella, Floquet va viure al pis de l’Eixample del doctor Roman Luera, llavors veterinari del Zoo, i de la seua esposa, Maria Gracia, especialitzada en cries de ximpanzé, coneguda en el seu treball com a "mama ximpanzé". De fet, Floquet de Neu, va arribar a viatjar de vacances amb els seus amos al Montseny o fins i tot a Menorca.

Es pot recordar que el desembre del 2011 es va estrenar la pel·lícula "Floquet de Neu", dirigida per Andrés G: Schaer protagonitzada per Pere Ponce, Elsa Pataki, Claudia Abate i Joan Sullà. La veu de "Floquet de Neu", en els efectes creats per ordinador va ser, en la versiòn original, de Kai Stroink i en el doblatge en castellà, de Lorena Muñoz.

tracking