SEGRE

La consulta adreçada a persones trans de Lleida ha atès prop d'un centenar de persones en 18 mesos

Ofereix atenció integral respecte a informació sobre tràmits, tractament hormonal, seguiment analític i suport

La responsable de la consulta Trànsit.Lleida, Mari Cruz Sanz, atenent a una usària, Ixeya Quesada.

La consulta adreçada a persones trans de Lleida ha atès prop d'un centenar de persones en 18 mesosACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La consulta adreçada a persones trans, Trànsit.Lleida, ha atès durant el seu primer any i mig de funcionament un total de 95 persones que han acudit principalment en cerca d'informació i suport per iniciar tràmits de canvi de sexe. La consulta va obrir per primer cop a Lleida, al CAP Rambla de Ferran. De les persones ateses, 55 són majors d'edat i 40 menors que han acudit acompanyats dels seus familiars. D'aquests, una vintena tenen menys de 15 anys. La consulta ofereix una atenció integral pel que fa al tractament hormonal, seguiment analític, suport emocional i social, acompanyament i elaboració d'informes mèdics i psicològics.

Mari Cruz Sanz, metgessa de família responsable de Trànsit.Lleida, destaca la bona acollida que ha tingut a Ponent. En aquest sentit, remarca que l'elevat nombre de visites demostra que la gent "necessitava un lloc a Lleida on anar a demanar informació". La consulta agafa el testimoni de Trànsit.Bcn, pionera en l'atenció a la diversitat sexual i de gènere a Catalunya.

A Lleida, en cas de ser necessari un tractament quirúrgic per canviar de sexe, es deriva la persona a Trànsit.Bcn, que gestiona el contacte amb els hospitals de referència en intervencions de reassignació de sexe. No totes les persones que passen per la consulta volen seguir un tractament hormonal ni operar-se, assegura Sanz, que també posa èmfasi en la importància d'autoacceptar el propi cos. En aquest sentit, apunta que han detectat un patiment de persones i famílies, especialment per la por al rebuig social. La consulta, ubicada a la segona planta del CAP Rambla Ferran, obre tots els dimecres a la tarda i ofereix visites presencials i telemàtiques.

  1. La teleconsulta ha estat fonamental i ha permès no parar durant la pandèmia, segons ha afirmat Sanz. A banda de les visites, Trànsit.Lleida també gestiona sessions de formació a centres educatius i a centres d'atenció primària i hospitals. L'objectiu és que en un futur, la consulta de Lleida no sigui necessària ja que l'escenari ideal és que tots els professionals de medicina i infermeria tinguin la formació adequada per poder atendre aquest tipus de consultes ja que es tracta d'una condició, no d'una patologia.

"Una consulta com aquesta era una necessitat"

Ixeya Quesada és una jove de 21 anys usuària de la consulta Trànsit.Lleida que assegura que "era una necessitat" tenir-la a la capital del Segrià i creu que tan de bo se'n despleguessin d'altres per tot el país per tal que tothom tingui les mateixes oportunitats.

Quesada explica que algunes persones joves amb pocs recursos tenen dificultats per desplaçar-se a la consulta de Barcelona. En aquest sentit destaca que a la de Lleida l'han acollit molt bé, que li han donat informació sobre el tractament hormonal en cas que el vulgui fer. Així mateix, afegeix que és positiu acudir a demanar suport a una consulta com aquesta, sobretot si es té en compte la pressió social que reben les persones trans.

tracking