SEGRE

LABORAL MALALTIES

Treballar més de 55 hores a la setmana augmenta el risc de mort

Treballar més de 55 hores a la setmana augmenta el risc de mort

Treballar més de 55 hores a la setmana augmenta el risc de mortEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Treballar més de 55 hores setmanals durant un temps prolongat pot augmentar fins un 35 % el risc es morir per malalties cardiovasculars, que causen la mort cada any a uns 745.000 treballadors en aquesta situació, ha advertit avui una investigació publicada per agències de Nacions Unides.

L’estudi, coordinat per l’Organització Mundial de la Salut (OMS) i l’Organització Internacional del Treball (OIT), conclou que aquestes morts en van pujar un 29 % entre 2000 i 2016, pel que els horaris prolongats ja són el principal factor de risc laboral i provoquen un terç dels problemes de salut lligats a la feina.

La investigació, primera duta a terme globalment sobre els efectes dels llargs horaris en la salut dels treballadors, detalla que aquests van causar en 2016 fins 398.000 morts per malalties cardíaques (un 42 % més que a començaments de segle) i 347.000 per infart (un augment del 19 %).

Treballar més de 55 hores per setmana augmenta un 35 % el perill de morir per una malaltia cardíaca en comparació amb els qui tenen un horari estàndard (35-40 hores setmanals), i un 17 % el risc de morir d’infart.

Els efectes negatius dels llargs horaris en la salut solen aparèixer als deu anys de començar a tenir aquest tipus de jornades prolongades, per la qual cosa les principals víctimes són persones d’entre 60 i 80 anys que hagin hagut de treballar en aquestes condicions almenys a partir dels 45.

Un 72 % dels morts per aquestes causes són homes, destaca un estudi que també mostra que Àsia Oriental i Meridional és una de les regions més especialment colpejades per aquesta "epidèmia" de morts per problemes cardiovasculars lligades a l’excés de feina.

Per combatre aquest creixent problema de salut pública, les agències de Nacions Unides demanen als governs que estableixin per llei horaris màxims als seus mercats laborals, i negociacions col·lectives entre empreses i empleats per fixar-los.

L’OMS i l’OIT calculen que gairebé un de cada 10 treballadors al món (uns 480 milions) han de treballar més de 55 hores setmanals.

tracking