SEGRE

Així és la vacuna de Sanofi i GSK que podria estar disponible a finals del 2021

Així és la vacuna de Sanofi i GSK que podria estar disponible a finals del 2021

Així és la vacuna de Sanofi i GSK que podria estar disponible a finals del 2021

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Sanofi acaba d’anunciar resultats positius de la seua vacuna contra la Covid-19: la companyia indica que produeix una forta resposta immune en tots els grups d’adults avaluats, entre els 18 i els 95 anys. Sanofi és una companyia francesa que ha desenvolupat aquest sèrum en col·laboració amb el laboratori britànic GSK.

La característica d’aquesta vacuna és que utilitza una tecnologia diferent de les actualment. Les que s’estan utilitzant a Espanya es basen en ARN missatger (Pfizer-BioNTech i Moderna) o en vectors d’adenovirus (AstraZeneca i Janssen), però aquesta utilitza una proteïna recombinant i una molècula que estimula la creació d’anticossos pel sistema immune.

A més, aquesta vacuna conté un adjuvant, un component diferent que alerta al sistema immune i l’estimula per fabricar més anticossos. Aquest adjuvant, conegut com a AS03, és proporcionat per GSK, mentre que la proteïna recombinant és cosa de Sanofi.

L’assaig VAT00002, els resultats preliminars del qual han anunciat ambdues companyies aquest dilluns, es basa en l’administració de dos dosis de la vacuna separades 21 dies entre si. Va començar el 24 de febrer i finalitzarà l’abril de 2022, ja que es farà un seguiment a les 722 persones participants en el mateix durant un any.

Segons les companyies, la vacuna ha generat respostes d’anticossos neutralizantes en entre el 95 i el 100% dels vacunats amb dos dosis i en tots els grups d’edat a partir de 18 anys: des d’adults joves fins persones de més de 80 anys. A més, la resposta amb una sola dosi en persones que ja havien passat la malaltia és definida per Sanofi i GSK com a "alta".

L’eficàcia –entesa com el percentatge d’infeccions per Covid-19 que evita comparada amb placebo– la determinarà l’assaig en fase III, que comença en unes setmanes. Aquest assaig només ha mesurat si la vacuna genera anticossos neutralizantes en prou quantitat per pressuposar aquesta eficàcia en els dies 1 i 36 de vacunació (és a dir, a les dos setmanes de rebre la segona dosi).

A més, ho ha fet en una mostra petita de persones (722), excloent-ne individus vulnerables com|com a persones en tractament amb anticoagulants, trasplantats de medul·la o d’òrgans|orgues sòlid o pacients que han rebut quimioteràpia en els últims 90 dies.

Aquest assaig en fase III, que establirà l’eficàcia d’aquest preparat, reclutarà 35.000 persones d’un ampli rang de països (l’actual només s’ha dut a terme als EUA i Hondures), a les que se’ls administraran dos dosis de 10 micrograms de la vacuna (fins ara, s’havia provat amb dosi d’entre 5 i 15 micrograms) i el seu adjuvant AS03, o d’un placebo, espaiades 21 dies.

L’assaig VAT00002 mesura la resposta d’anticossos de la vacuna, però no la seua eficàcia davant infeccions, pel que no es coneix com actua amb diferents variants. L’assaig en fase III pretén avaluar aquesta eficàcia en dos formulacions davant les variants de Wuhan (l’original) i sud-africana.

Hi ha una altra manera de comprovar si aquesta vacuna promet davant les noves variants, i és sotmetre mostres de sèrum de pacients vacunats a cultius virològics de les diferents variants. De fet, aquesta és l’estratègia que s’ha seguit per determinar si les vacunes actuals funcionen davant les noves variants, ja que, en general, els assajos clínics plantejats van ser anteriors a les mateixes o en zones on no estaven molt esteses.

Sanofi i GSK esperen que el seu sèrum pugui estar aprovat en l’últim trimestre de l’any, quan en gran part dels països desenvolupats s’hagi completat la vacunació d’adults (l’assaig previst no inclou nens).

Ambdues companyies han assenyalat que la intenció que tenen és dur a terme estudis amb aquesta vacuna com a dosi de reforç, sense importar quina ha estat la tecnologia de la primera vacuna rebuda per la persona inoculada, pel que l’estratègia de la companyia sembla que es basarà a complementar les vacunacions pendents

La Union Europea ja ha firmat un contracte amb aquestes farmacèutiques, pel qual s’assegura 300 milions de dosi.

D’altra banda, Sanofi també és desenvolupant una segona vacuna candidata amb l’empresa nord-americana Translate Bio, basada en la tecnologia més recent de l’ARN missatger, utilitzada per les vacunes de Pfizer-BioNTech i Moderna.

tracking