SEGRE

Una dosi de Pfizer després d'AstraZeneca és segura i produeix resposta immune

Segons l’assaig posat en marxa per l’Instituto de Salud Carlos III

Diverses dosis de la vacuna de Pfizer a l'Hospital Universitari de Getafe

Diverses dosis de la vacuna de Pfizer a l'Hospital Universitari de GetafeEuropa Press

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els resultats preliminars de l’assaig clínic 'CombiVacs', posat en marxa per l’Instituto de Salud Carlos III (ISCIII), han evidenciat que una dosi de la vacuna contra la Covid-19 de Pfizer produeix resposta immune forta i sense que s’incrementessin els efectes secundaris coneguts, en la seua immensa majoria lleus i moderats, en persones menors de 60 anys que van rebre una sola dosi d'AstraZeneca.

A començaments d’abril, Sanitat va prendre la decisió de vacunar amb AstraZeneca només a majors de 60 anys per l’aparició d’esdeveniments trombòtics "molt rars" sobretot en persones de menor edat, seguint l’exemple d’altres països europeus com França o Alemanya.

Aquesta restricció va provocar que molts menors de 60 anys que havien rebut ja una dosi d'AstraZeneca no poguessin rebre la preceptiva segona injecció. Els afectats són, principalment, personal essencial com professors o policies.

L’assaig s’ha realitzat a cinc hospitals espanyols: La Paz de Madrid, el Clínico San Carlos de Madrid, el Vall d’Hebron de Barcelona, el Clínic de Barcelona i el Cruces de Biscaia. El Centre Nacional de Microbiologia, per la seua part, també ha participat com a laboratori d’anàlisi central de l’estudi.

En aquest assaig clínic fase 2, comparatiu, randomitzat i adaptatiu han participat 676 pacients de diferents grups d’edat i regions d’Espanya que han rebut una sola dosi d'AstraZeneca i van dels 18 als 59 anys. Se’ls ha dividit en dos grups: un de 226 que va rebre la dosi "immediatament" i un altre de 450 que la va rebre després de 28 dies. Els resultats presentats aquest dimarts són els analitzats als 14 dies després de rebre la dosi de Pfizer.

tracking