SEGRE

Un home recupera parcialment la vista després de 40 anys cec

Gràcies a la modificació de cèl·lules de la retina perquè responguessin a l’estimulació amb llum

Un home recupera parcialment la vista després de 40 anys cec

Un home recupera parcialment la vista després de 40 anys cec

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un home amb retinosi pigmentària, una malaltia degenerativa de l’ull sense cura de moment, ha pogut recuperar parcialment la visió després de gairebé 40 anys gràcies a un nou tractament. La proteïna d’una alga ha permès que l’invident, de 58 anys, pugui tornar a veure alguns objectes gràcies a una nova tècnica de l’Institut de la Visió de París i a l’ús d’unes ulleres.

Els resultats de la interevención han estat publicats en un estudi de la revista Nature Medicine firmat, entre altres, per científics de la Universitat de la Sorbona (França), la Universitat de Pittsburgh (EUA) i la de Basilea (Suïssa).

El procediment consisteix en la injecció a l’ull d’un adenovirus que porta una proteïna fotosensible procedent d’una alga. A part de ser la primera vegada que um home cec recupera la visió, també s’ha marcat un precedent al món de la investigació en ser la primera vegada que aquesta tècnica s’utilitza amb humans.

Després de l'operació, el pacient va ser entrenat amb unes ulleres que projectaven llum a la retina. Ho feien en forma de polsos de llum corresponents amb els canvis en la intensitat d’aquesta en temps real. "Adaptar-se a l’ús de les ulleres costa" i al principi, el pacient no "les va trobar gaire útils", recorda el responsable de la investigació, José-Alain Sahel, de la Universitat de Pittsburgh i de la Sorbona, però després d’uns mesos va començar a veure les ratlles blanques d’un pas de vianants i, després de diverses sessions d’entrenament, va ser capaç de reconèixer altres objectes, grans i petits.

"Espero que sigui un gran avenç", ha dit Sahel, que ha explicat que l’ull és "un sistema molt complex que permet que la nostra visió s’adapti a diferents nivells de llum". Però els sistemes complexos són també molt fràgils, per això "quan la visió desapareix queden pocs tractaments, a part de l’ús de pròtesi o la reactivació de les cèl·lules restants a la retina."

Els autors conclouen que la tècnica pot ser prometedora per restaurar, almenys parcialment, la funció visual en persones amb ceguesa relacionada amb la retinosi pigmentària. Tanmateix, es necessiten més resultats per tenir una idea més clara de la seguretat i eficàcia d’aquest enfocament.

tracking