SEGRE

HISTÒRIA CULTURA

Senyalitzen cases de trementinaires de la Vansa i Tuixent

Isidre Domenjó va conduir el recorregut per les 22 cases.

Isidre Domenjó va conduir el recorregut per les 22 cases.C. SIN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El poble d’Ossera, a la vall de la Vansa i Tuixent, va inaugurar ahir 22 plaques identificatives de les cases en les quals antigament havien viscut trementinaires, dones de muntanya que recollien herbes medicinals per elaborar i comercialitzar remeis curatius.

La iniciativa, que es va donar a conèixer ahir en el marc del programa d’actes de la Festa de les Trementinaires, inclou la identificació durant els propers mesos d’unes altres vuitanta cases de la vall en les quals també havien viscut aquestes dones, que van exercir la seua activitat durant el segle XIX i fins ben entrat el XX.

En els propers mesos s’espera identificar unes altres 80 cases on van viure les trementinaires

L’acció d’ahir va consistir en un recorregut per les vint-i-dos primeres cases identificades d’Ossera de la mà de l’escriptor Isidre Domenjó, que va explicar anècdotes i curiositats de les populars dones i de l’activitat que practicaven recorrent a peu llargues rutes pels pobles de Catalunya.

Durant l’acte, van anunciar la recuperació de la ruta que realitzaven antigament les trementinaires entre la comarca de l’Empordà i la vall de la Vansa i Tuixent. L’acció comptarà amb la col·laboració d’excursionistes de diferents comarques catalanes, que s’encarregaran de netejar de vegetació alguns trams de la ruta i de senyalitzar el recorregut.

La Festa de les Trementinaires continua avui amb la tradicional mostra d’herbes medicinals i productes naturals de Tuixent, que reduirà al 50% el nombre de parades per garantir els protocols de seguretat per la Covid-19. El programa inclou també un espectacle familiar, un contacontes, la presentació d’un llibre i dos actuacions musicals.

tracking