SEGRE

ELECTRICITAT NOVETATS

Com estalviar en la nova factura de la llum?

Si s'evita l'hora punta es pot estalviar entorn d'uns 30 euros per any

Com estalviar en la nova factura de la llum?

Com estalviar en la nova factura de la llum?EFE/Salas/Archivo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les noves tarifes elèctriques que entren en vigor aquest dimarts afectaran de forma directa o indirecta tots els consumidors, que podran estalviar a la factura de la llum si tenen en compte una sèrie de recomanacions, però si no estan atents poden veure incrementat el seu rebut.

Per això, en aquesta jornada, les associacions de consumidors, com l’OCU, CECU i Facua, volen incidir en aquestes recomanacions sobre el nou sistema de facturació per a l’electricitat que afecta a llars i petits comerços o pimes, és a dir, la majoria dels consums domèstics, i que generalitza la discriminació horària.

Aquests són els tres trams horaris en funció del preu de l’electricitat que han de tenir en compte els consumidors:

- Punta (P1): el preu més elevat, de 10-14 hores i de 18-22 hores de dilluns a divendres.

- Normal (P2): costarà un 69 % menys que el període punta, de 8-10 hores, de 14-18 hores i de 22-00 hores de dilluns a divendres.

- Vall (P3): podria disminuir fins un 95 % en comparació amb el primer dels trams, de 0 a 8 hores els dies feiners i les 24 hores dels dissabtes, diumenges i dies festius nacionals.

DESPLAÇAR EL CONSUM CAP A LES HORES MÉS BARATES

La diferència de preu entre els trams horaris augmenta tant en potència contractada com en cost d’energia, la qual cosa empenyerà el consumidor a canviar els seus hàbits de consum cap a un model més eficient aprofitant els trams més barats. El consumidor pot estalviar-se un pessic en l’import anual de la factura de la llum si desplaça el consum dels principals electrodomèstics des de les hores punta fins les hores vall.

Segons ha calculat l’OCU, si evita l’horari punta en utilitzar la rentadora, el rentaplats i l’assecadora pot estalviar entorn d’uns 30 euros a l’any per cada un d’aquests aparells, sense necessitat d’utilitzar-los de nit. Només aprofitant l’horari tanqui els dies feiners.

Si programen a la nit aquests electrodomèstics (o els caps de setmana en horari vall), l’estalvi pot assolir els 130 euros entre els tres electrodomèstics.

Si compta amb un termos elèctric, l’estalvi podria ser d’uns 234 euros si es pot fer el 100 % del consum en horari vall, una cosa senzilla si s’utilitzen rellotges programadors.

OPTIMITZAR LA POTÈNCIA CONTRACTADA

Una altra possibilitat d’estalvi que ofereixen les noves tarifes és la de tenir dos potències contractades, una per al punta (que inclou el pla) i una altra per a la vall, el que permetrà al consumidor anivellar el seu consum en funció de l’electricitat demandada en cada període. Cada quilowatt (kw) contractat per a les hores punta i vall costa 30,67 euros a l’any més imposats, mentre que el cost d’un contractat per a les hores vall és d’1,42 euros per any.

Un habitatge que mantingui contractats 4,4 kW per a tot el dia pagarà 180 euros a l’any, només per la part fixa del seu rebut, però si es redueix la potència de dia a 3,3 kW i es manté 4,4 kW només en horari vall (nits, caps de setmana i dies festius) pagarà 137 euros a l’any pel terme fix.

Això serà una qüestió a tenir en compte pels consumidors, que a la primera factura de juny hauran de rebre informació sobre els pics de potència. Amb aquestes dades ja podran valorar la conveniència o no de reduir la potència o no.

COMPRAR I CONTRACTAR UNA BONA TARIFA

Els clients domèstics es divideixen entre els que tenen el Preu Voluntari al Petit Consumidor (PVPC) o tarifa regulada (10,7 milions dels quals actualment 9,5 milions no tenen discriminació horària) i 16 milions al mercat lliure, amb contractes molt diferents. Per a les llars que tenen contractat el preu regulat PVPC, aquests horaris i preus es traslladaran de forma automàtica a la seua pròxima factura.

En canvi, per a les llars que són al mercat lliure hi ha centenars de tarifes elèctriques diferents i en cada una d’elles les empreses comercialitzadores té llibertat per adaptar-se de forma diferent.

Per això, els consumidors han d’estar atents a les comunicacions que arribin de la seua comercialitzadora elèctrica per saber com traslladaran a la seua tarifa les modificacions que entren en vigor.

Hauran de comparar la seua tarifa amb les de la resta del mercat inclosa la tarifa regulada PVPC perquè la diferència entre les tarifes més barates, entre les quals es troba el PVPC, i les més cares pot assolir més de 200 euros de diferència anual. 

tracking