SEGRE

Facua: "Si les elèctriques mantenen les tarifes de l'1 de juny, aquest mes tindrà el rebut més car de la història"

L’organització en defensa dels consumidors reclama que es modifiquin els trams horaris

Imatge d'arxiu d'una línia elèctrica

Canvi de tarifa en la factura de la llum a partir del juny

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

"Si les elèctriques mantenen els elevats preus del kilowatt hora (kWh) aplicats l’1 de juny, el rebut de l’usuari d’aquest mes serà el més car de la història", afirma FACUA-Consumidoers en Acción. L’anàlisi realitzada per aquesta organització de defensa dels drets dels consumidore calcula per al pròxim rebut un import de 89,41 euros (impostos indirectes inclosos), xifra que supera els 88,66 euros als quals va arribar al primer trimestre de 2013, el màxim històric fins la data. El juny de 2020, la factura de l’usuari mitjà va ser de 60,58 euros. Un rebut de 89,41 euros com el que preveu la simulació realitzada per FACUA representaria, doncs, una pujada interanual del 47,6% (gairebé 29 euros).

Facua sol·licita a la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC), que reconsideri "amb urgència" l’estructura de trams horaris que ha posat en marxa i, entre altres mesures, avançar l’hora vall de dilluns a divendres a les 22.00 hores. És precisament l’hora en el qual començava fins ara l’horari amb el preu més reduït per als usuaris que tenien l’anterior model de tarifa amb discriminació horària.

Després d’analitzar desenes de milers de factures, l’associació ha conclòs que l’usuari mitjà consumeix el 45% de l’electricitat en l’horari vall, el 29% en l’horari punta i el 26% en l’horari pla. Aquest 1 de juny, en hora vall el preu mitjà ha estat de 14,71 cèntims (després d’impostos), en hora punta de 30,57 cèntims i en hora plana de 18,36 cèntims, per la qual cosa el preu mitjà aquell dia ha estat de 20,26 cèntims, import que està un 79,1% per sobre dels 11,31 cèntims que va costar de mitjana|mitja el kWh el juny de 2020.

tracking